De eeuwige draaideurcrimineel?

Een 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de rechtbank in Den Haag voor de derde keer veroordeeld tot een verblijf in een Inrichting Stelselmatig Daders (ISD-maatregel), voor de duur van twee jaar. Het Openbaar Ministerie zegt dat dit nog niet eerder is voorgekomen. De uitspraak was conform de eis van de officier van justitie.

 

De ISD-maatregel is in 2005 ingevoerd. Doel van de ISD-maatregel is om stelselmatige daders die verantwoordelijk zijn voor vormen van overlastgevende kleine criminaliteit, zoals bij sommige verslaafden, een tijd van de straat te halen en zo de samenleving te beschermen. Bij het verblijf zit een behandeling met een persoonsgerichte aanpak inbegrepen. Zo kan een gedetineerde bijvoorbeeld werken aan de oplossing van een verslavingsprobleem om niet meer terug te vallen als hij vrijkomt. Onderzoek heeft aangetoond dat opsluiten van specieaal deze groep criminelen criminaliteit doet afnemen. 

Bij de onderhavige verdachte is dat niet het geval. Sinds hij na zijn tweede ISD in januari 2010 op vrije voeten kwam is hij vier keer veroordeeld voor meerdere diefstallen, een verduistering en een bedreiging.

Deze week stond hij terecht op verdenking van feiten gepleegd in Leiden: twee winkeldiefstallen, een diefstal met braak uit een bedrijf, een poging diefstal van een scooter en een bedreiging van een politieagent.

Het strafblad van deze verdachte is volgens de officier van justitie buitengewoon. Na zijn zestiende verjaardag is hij meer dan 50 keer veroordeeld tot een straf of maatregel voor in totaal ongeveer 135 feiten, meestal diefstallen.