De film van Ome Willem

Daar stond hij, in de portiek van Peter R. de Vries. Wild gebarend, schreeuwend, met bloeddoorlopen ogen. Willem Holleeder liep wel zes keer heen en weer op de bewakingsbeelden die het OM vanochtend liet zien bij de rechtbank in Haarlem. In de telasteleging heet het ‘bedreiging’ en het kan hem drie jaar gevangenis kosten.

 

Door Vincent Verweij

 

“Mijn naam niet in de film, geen woord en ook niet in het boek”, snauwde Willem Holleeder nadat Peter de Vries op 25 april vorig jaar de deur van zijn woning in Hilversum open deed. “Als je het toch doet, dan weet je wat er gebeurt. Ik dreig niet, maar ik doe. Vuile kankerhond”. Het waren stevige krachttermen die Holleeder uitte. En het ging allemaal om de Hollywood verfilming van de Heineken ontvoering. Gekleed in een leren jack en een motorhelm op zijn hoofd belde hij aan. De helm ging niet af. “Moet ik het nu afmaken, wil je dat ik het nu doe?”

Stap te ver

Peter R. vond het allemaal een stapje te ver gaan en zijn vrouw ook. “Ik heb al heel wat meegemaakt met Peter, maar dit sloeg alles.” Peter zelf verklaarde bij de politie: “ik vond het heel intimiderend en bedreigend, het was tegen het leven gericht. Ik dacht ‘straks knapt er nog iets en komt hij met deur en al naar binnen’.

Zoete broodjes

Vier dagen later probeerde Willem met zijn advocaat nog een verzoeningspoging te doen. Er werden zoete broodjes gebakken ten kantore van Mr. Franken. Holleeder zei dat hij een paar glaasjes wijn had gedronken en door andere gebeurtenissen opgefokt was geraakt. Hij benadrukte dat Peter niets te vrezen had van hem.

Drie jaar

Het Openbaar Ministerie ziet in de ruzie aan de deur van De Vries een nieuw strafbaar feit. En dat mag Willem niet plegen, want hij is in 2012 voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Officier van Justitie Bos wil dat hij de drie resterende jaren gaat uitzitten. Advocaat Stijn Franken mag op 12 januari reageren op de verdenkingen.