De gepantserde BMW van Houtman

Restjes uit de Passage-zaak: de gepantserde BMW van Atilla Ö. en de ‘ruzie’ tussen Ali A. en Atilla Ö. in hasjtent de Bulldog in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vindt die feiten belangrijk. Want dat het bewijs tegen de vermeende “moordmakelaar” Ali A. niet erg vet is – terwijl deze A. al wel bijna vier jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) gevangen zit – is natuurlijk wel een probleem. De enige moord waar de rechtbank nog wat bewijs in zag – en waar A. dus nog voor in hechtenis zit – is een nooit uitgevoerd contract op Atilla Ö. En daarom luistert de rechtbank braaf naar hoe het met de gepantserde BMW allemaal ging. En wanneer die wel en niet op wiens naam stond.

Ondersteunend bewijs noemt de officier van justitie dat. Geen bewijs zegt de advocaat.

In ieder geval vond officier van justitie Betty Wind de gepantserde BMW zo gewichtig dat ze in een terzijde verzuchtte dat de rechercheurs ook nog hadden vastgesteld dat deze als eerste ooit op naam van Peter R. de Vries had gestaan.

De officier redeneert dat als Ali A. en Atilla Ö. ruzie hadden daarmee de aannemelijkheid van een moordopdracht van A. op Ö. sterk wordt vergroot. Volgens het OM lopen A. en Ö. elkaar op een dag in 2005 tegen het lijf in de Bulldog. Ö. zou A. hebben gezegd dat die niet om zou moeten gaan met Dino Soerel en Holleeder. Grote ruzie, met zelfs doodsbedreigingen over en weer.

Maria Houtman heeft verteld dat op een avond Atilla Ö. (foto) thuis bij vriend Kees Houtman over deze ‘narigheid’ met Ali A. had gesproken. En ondanks dat Houtman zichzelf niet zo senang voelde had hij aan zijn vriend Atilla zijn gepantserde BMW ter beschikking gesteld. Voor de veiligheid.

Het staat wel vast dat Kees Houtman’s en Atilla Ö. vrienden waren. Ö. had coffeeshops in Amsterdam en was mede-eigenaar van club The Sand. En ook dat Atilla Ö. heel slecht was met een andere Amsterdamse-Turk Ramazan Ö, alias Hidder. Ö. overleefde een aanslag door Hidder, zo staat in het dossier.

Ergens anders staat dat Dino Soerel en Ali A. en ook Holleeder met Hidder zaken zouden doen. Een zekere Sergio die wel eens wat deed voor Atilla zou volgens zijn vriendin op zeker moment erop uit zijn getrokken om Ali A. te liquideren maar hij vond hem niet. Ook Holleeder zou moeten worden geliquideerd door Atilla, zo luidde een gerucht.

Maar ja. Misschien boterde het niet inderdaad niet zo tussen Ali en Atilla. Maar als het om het bewijs voor moordopdrachten gaat is het niet genoeg om de suggestie te bewijzen dat mensen ruzie hebben. Aan het kernbewijs dat het Ali was die mensen als Peter la S. en Jesse R. op Atilla Ö. afstuurde en zijn villa in Aerdenhout liet verkennen draagt het niet bij.

Peter la S. blijft daarvoor de enige bouwsteen.

Hoe ging het verder in 2005? Nadat Kees Houtman zijn gepantserde BMW aan Atilla overdeed werd hij in november doodgeschoten. Atilla had al de benen genomen naar Turkije. Daar vocht hij het uit met zijn rivaal Ramazan (Hidder) Ö. Tot ze beide werden aangehouden in Turkije in 2007.

Nederland heeft twee keer geprobeerd met Atilla Ö. een deal te maken, zo bleek donderdag uit het relaas van de officier van justitie. Maar zijn eisen waren niet realistisch: hij wilde van zijn Turkse zaak af, hij wilde in Nederland voor zijn horecabedrijven geen last meer van de Nederlandse Bibobwet en geld voor een nieuw leven. Ging niet.

Hidder (foto) kreeg onlangs in Turkije 40 jaar, in de praktijk is dat een derde. Atilla wacht in Turkije nog op zijn proces.

En de gepantserde BMW? Die zou laatst in Rotterdam zijn gesignaleerd.