De geplande liquidatie van Baybasin

De hoofdofficier van Breda, Hugo Hillenaar, wil aan Crimesite geen reactie geven op het recent bij de Hoge Raad ingediende herzieningsverzoek van Hüseyin Baybasin. Dat verzoek bevat verklaringen van oud-officier van justitie Jan Koers en een Turkse oud-minister, die lijnrecht staan op wat Hillenaar onder ede voor het gerechtshof heeft verklaard in 2002. Hillenaar ontkende dat de Nederlanders en de Turken al vanaf 1993 samenwerkten in de vervolging van Baybasin, zoals Koers en de minister zeggen. Hillenaar zegt dat pas vanaf 1 januari 1998 overleg plaatsvond. Wat Hillenaar niet ontkent: in 1997 hoorde hij van mogelijke plannen van Turkije om Baybasin in Nederland te laten vermoorden.

Als het waar is wat oud-officier van justitie Jan Koers vertelt, deden de Nederlandse politie en het Nederlandse Openbaar Ministerie zaken met Turkse autoriteiten over de vervolging van een verdachte die een Turkse inlichtingendienst probeerde te vermoorden in Nederland.

Dat ging zo.

Baybasin was in Turkije meermalen aan moordaanslagen ontsnapt. Op zeker moment meldden zich in Amsterdam twee Turkse mannen bij een medewerker van Baybasin. Ze zeiden werk te zoeken bij Baybasin. Ilhan M. die verantwoordelijk was voor de beveiliging van Baybasin ontdekte bij toeval dat één van de twee een militair paspoort had. Dit paspoort viel per ongeluk uit zijn jas op de grond. De man bleek te hebben gelogen over zijn identiteit.

Daarop is door Baybasin aangifte gedaan in Nederland van poging tot moord.

Het gerechtshof ondervroeg officier van justitie Hillenaar in 2002: waarom had Hillenaar geen onderzoek gedaan naar deze bedreiging?

Hillenaar antwoordde dat gedacht werd dat Baybasin wel voor zijn eigen beveiliging zou kunnen zorgen.

En tegelijk ging het Openbaar Minsterie in reactie op deze informatie Baybasin strafrechtelijk vervolgen. Baybasin en Ilhan M. zouden de twee Turkse mannen hebben willen gijzelen en vermoorden. Dat werd een uitbreiding van het al lopende onderzoek naar moord. Baybasin is in maart 1998 gearresteerd.

Als enige bewijs werden telefoontaps ingezet van gesprekken tussen M. en Baybasin. Uit het recente onderzoek van de Commissie Buruma is vast komen te staan dat, hoewel Baybasin en M. in Nederland met Nederlandse nummers telefoneerden, er een Turkse kiestoon te horen is.

Dat kan dus niet. Het feit ligt nu als één van de nova bij de Hoge Raad.

Verder ligt er nu een verklaring van een anonieme Turkse politieman die stelt dat de twee mannen inderdaad een Turks hit-team vormden, bedoeld om Baybasin om te brengen.

Een andere anonieme Turkse politieman zegt dat de mannen een gemanipuleerd telefoongesprek is voorgehouden waaruit zou blijken dat Baybasin opdracht geeft aan Ilhan M. hen te vermoorden. Vervolgens hebben de twee belastend verklaard terwijl de twee eerder juist zeiden goed behandeld te zijn geweest.

Als deze manipulatie inderdaad heeft plaatsgevonden, welke Nederlandse politie- of justitieambtenaren waren hiervan dan op de hoogte? Welke ambtenaren hebben eraan meegedaan?

Kijk vanavond naar VARA Uitgesproken over de zaak, met onder meer rechtspsycholoog Peter van Koppen en wetenschapsfilosoof Ton Derksen over deze zaak.

Lees hier het gehele herzieningsverzoek (pdf 10,2 Mb) met alle nieuwe feiten in de zaak. Op de site van de Bakker-Schut Stichting zijn veel documenten over de zaak Baybasin te lezen.

Lees ook:

Nieuwe feiten over “moordzaak”

Hüseyin Baybasin vraagt herziening bij Hoge Raad

Buruma had Baybasin-zaak nader willen onderzoeken

Commissie Buruma: ‘Telefoontaps Baybasin niet gemanipuleerd’