De getuige tegen de tattookillers

Afgelopen week is L. de K. (1980) in de Amsterdamse rechtbankbunker gehoord door de rechter-commissaris. De K. is een beetje tegen wil en dank in de rol van getuige tegen de verdachten van de aanslag op Marlon Dalfour gerold. Dat schrijft de papieren Het Parool dit weekend. De K. is in een klassieke val van de recherche getrapt, schrijft de krant. De K. was ervan verdacht hand- en spandiensten voor de getoëerde groep moordverdachten te hebben verricht en werd verhoord. Maar hij bewaarde de interessante details over de broers Brian en Cor P. voor in de pauze tijdens een sigaretje.

 

Daar babbelde hij erover ‘dat hij wel eens gehoord had’ dat de broers liquidaties zouden plegen. En de die babbels kwamen netjes terecht in een proces-verbaal van bevindingen.

De K. had zijn woning als safe house aan de groep ter beschikking gesteld. Tijdens een doorzoeking waren er ook drie vuurwapens gevonden. Aanvankelijk zei hij dat die van hem waren, later zou hij zeggen dat het spul aan de broers P. behoorde.

Nadat hij op vrije voeten kwam nam hij de wijk naar Braziilië.

De recherche vermoedde dat er nog wel wat meer informatie uit De K. te persen viel. En daarom lieten ze hem in Brazilië nog een keer aanhouden en reisden naar hem toe. Hij zou van de Brazilianen te horen hebben gekregen dat hij wel zes jaar zou kunnen krijgen als hij niet meewerkte.

Dat heeft geleid tot drie verklaringen van De K., onder meer met de informatie over de Rotterdammer Jurgen T. die auto’s aan de groep zou hebben geleverd die dan ook enige tijd werd vastgezet en nog steeds verdachte is.

In Nederland heeft De K. met de recherche rondgereden en woningen aangewezen waar contacten van Brian en Cor P. woonden.

De tattoo-groep is verdacht van de aanslag op Marlon Dalfour in 2009 waar er nu vier voor terechtstaan. Evert S. is nog voortvluchtig. Yassin Chakour en Boneka Belserang, August Adjoeba en Onno Kuut zouden misschien door hen zijn vermoord, vermoedt althans de politie.

De K. zegt ook ervan overtuigd te zijn geraakt dat de broers P. en Evert S. hun voormalige vriend Onno Kuut te pakken heben genomen.

En zo is De K. een belangrijke getuige aan het worden tegen de tattoo-groep, zij het dat hij veel weet van horen zeggen. Het Openbaar Ministerie vindt het kennelijk noodzakelijk verhoren met De K. in de beveiligde rechtbank te laten plaatsvinden.

Maar nu zwijgt De K.

Lees ook:

Tattoo-zaak: meer verdachten?

Evert Sijahailatua zou in België zitten

Tattoo’s en de criminele moord-organisatie