De hotelmagnaat en de moordverdachte

De Nederlander die deze zomer werd aangehouden voor een dubbele moord in het Franse Sedan werkte ooit samen met hotelmagnaat Chris Luken van Fletcher Hotels. Martijn de H. kreeg hulp van Luken bij het overnemen van een hotel in het Belgische Vresse. Maar op zeker moment bleek De H. voor Luken te onbetrouwbaar:

‘We hebben veel gesprekken gevoerd, leugens aangehoord en zijn woede-uitbarstingen meegemaakt. Op een gegeven moment heb ik het erbij laten zitten, en dat is maar goed ook.’

Begin 2002 bestond Fletcher uit zes hotels in Nederland en drie in België. Omdat het veel geregel op afstand was, besloot Luken de Belgische hotels in de verkoop te doen. Een makelaar kwam al vrij snel met Martijn de H. uit Beverwijk op de proppen.

Luken: ‘Hij kwam ontzettend gedreven over’, zo vertelt Luken in een telefonisch gesprek met Quote. De Haan was gecharmeerd van hotel L’eau Vive in Vresse en hoewel hij de overname eigenlijk niet helemaal kon financieren, besloot Luken met hem in zee te gaan. De Haan ging er samen met zijn ouders wonen, knapte het hotel op en draaide aanvankelijk een leuke omzet. ‘Hij wilde toen ook de twee overige hotels in Antwerpen overnemen. Hoewel hij toen al betalingsafspraken slecht nakwam, hebben we de hotels toch verkocht. We hadden geen andere kopers en dachten: weg ermee.’

De hotels in Antwerpen gingen binnen een jaar failliet, De Haan betaalde de leveranciers nauwelijks. Na de aanvraag van het faillissement kreeg Luken een krantenknipsel van een Belgische krant opgestuurd waarin stond dat de curator bij het verzegelen van een Antwerps hotel nog twee emmers xtc in de koelcel had gevonden. Hoewel Luken nog veel geld van De Haan tegoed had, besloot hij zijn verlies te nemen: ‘Ik stond toen in 2002 voor de keuze en dacht: laat maar zitten.

Lees verder Quotenet.

Verdachte zakenman uit Heemskerk