De identificatie van Danny K.

Eén van de zwaarst wegende verdenkingen tegen Danny K. (43) is dat hij voorbereidingshandelingen trof voor een cocaïnetransport. Het Openbaar Ministerie legde maandag triomfantelijk op tafel dat afgelopen vrijdag Ferenc J. al tot acht jaar is veroordeeld mede voor deze zaak. Die beoogde smokkel draaide om grote uitgeholde motorblokken waarin coke zou moeten worden verstopt. 

Door @Wim van de Pol

Maandag ging het bij de rechtbank in Haarlem vooral om de vraag of Danny K. nu wel of niet op bezoek was bij het bedrijf waar die dingen stonden. Erik B. en Ferenc J. waren in de weer met asphalt shredders in Istanbul, Turkije. Op 3 september 2011 nam een Turks observatieteam waar dat drie heren een bezoek brachten aan een Turks bedrijf dat te maken had met die apparaten. Danny K. werd toen niet herkend. Maar inmiddels hebben de Turken laten weten dat Danny. K. wel degelijk zou zijn herkend. Die identificatie is heel erg van belang omdat er naast een anonieme tip dat Danny 'in de coke' zou zitten geen rechtstreeks bewijs is. Er zijn wel nog fragmenten uit direct afgeluisterde "ovc-gesprekken" maar die zijn niet keihard.

Locatiegegevens

Op basis waarvan was die identificatie in tweede instantie dan geschied, wilde advocaat Inez Weski weten. De foto's op grond waarvan de identificatie van K. is gedaan is onbekend. Er zijn geen gegevens wanneer K. dan geïdentificeerd is en of er misschien door de Turken zelf foto's zijn genomen. Weski: 'Het verhaal is dat het gezelschap vanuit de lobby van een hotel in een auto is gestapt en naar een winkelcentrum is gereden en vandaar naar het bedrijf is gegaan. Zijn er geen beelden van bewakingscamera's? Waar zijn de locatiegegevens van de telefoons van K.?'

Geprepareerd

K. zelf heeft gezegd dat hij in Istanbul bij Ali A. op bezoek was en ontkent bij het bewuste bedrijf te zijn geweest. En er zijn ook getuigen die er in Istanbul bij waren die zeggen dat K. niet naar het bedrijf is geweest. De officier van justitie schamperde dat de getuigen die K. ontlasten 'een geprepareerde indruk maakten' en kende die getuigen 'weinig waarde' toe. K. heeft bovendien over deze zaak geen enkele verklaring willen afleggen. De officier van justitie wees verder op een afgeluisterd ovc-gesprek van K. met J. waaruit zou blijken dat de twee spraken over het bedrijf in Turkije. 

Dinsdag zal de rechtbank een beslissing bekend maken over de voorlopige hechtenis van de twee verdachten.

OM onderzoekt bedreiging Kluivert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle berichten over de zaak.