De ijskoude Nico V.

‘Het groepje penoze dat decennia lang de dienst uitmaakte in de Amsterdamse onderwereld, is de laatste jaren aardig uitgedund. De rij namen van kopstukken die door geweld stierven of lang werden opgesloten is indrukwekkend lang. Toch duikt er af en toe eentje van de ‘oude hap’ op. Of we er erg blij mee moeten zijn is een tweede.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

‘Nico V. is zo’n naam die vroeg of laat altijd weer in het nieuws verschijnt. Overigens nooit op een positieve manier. Hoewel woonachtig in Zwaag, mag V. zonder overdrijven tot het clubje beroepscriminelen worden gerekend, dat sinds de dood van Klaas Bruinsma dood en verderf zaaide in donker Amsterdam.

V. was een boezemvriend van de in 2000 geliquideerde crimineel Sam Klepper en droeg diens kist bij de begrafenis. Om Klepper bij een geweldsklusje te assisteren, reed hij eens in een minuut of tien met een blauw politiezwaailicht op zijn autodak vanuit Zwaag naar Amsterdam. Met personen die om wat voor reden dan ook een conflict hadden met Nico V. liep het niet goed af. Bert Bons uit Hoorn werd zonder pardon neergeschoten door V., maar overleefde dat. Een paar jaar later had hij minder geluk. Hij werd op laffe wijze doodgeschoten voor de deur van Yab Yum, maar de recherche kreeg het bewijs dat Nico V. opdrachtgever was, niet rond. De familie van Bert Bons heeft dat nooit kunnen verwerken.

In de jaren daarna ‘rees’ de ster van V. in het criminele milieu. In de kop van Noord-Holland oefende hij een waar terreurbewind uit, wat hem de bijnaam ‘de schrik van Hoorn’ opleverde. Cafébezoekers deden het in hun broek als V. binnenkwam. Toen V. in 2002 iemand doodschoot in het stampvolle café De Volendammer in Hoorn, durfde in eerste instantie niemand een getuigenverklaring af te leggen. Twee dappere vrouwen deden uiteindelijk toch hun verhaal waardoor V. tot tien jaar kon worden veroordeeld.

Sinds V. weer vrij is stapelen de incidenten zich in rap tempo op. De broer van Bert Bons kon het vorig jaar zomer niet verkroppen toen V. voor een stoplicht een dreigend gebaar maakte en reed op de vermeende moordenaar van zijn broer in. Die raakte licht gewond en deed aangifte. Maar op de rechtszitting kon V. niet verschijnen, omdat hij opnieuw achter de tralies zat. Bij een verkeersruzie zou V. een 60-jarige automobilist zwaar hebben mishandeld.

Justitie probeert Nico V. al jaren te vervolgen voor de mislukte aanslag op Cor van Hout in 2000. De Heinekenontvoerder werd toen beschoten met een precisiegeweer, maar overleefde omdat hij zich plat liet vallen. Er is veel bewijs dat V. erbij betrokken is, maar toch werd het openbaar ministerie in eerste instantie niet ontvankelijk verklaard. Het OM ging in hoger beroep en mag V. en diens medeverdachte Paja (een Joegoslaaf van hetzelfde kaliber als V.) nu toch vervolgen. Veel mensen hopen dat er in deze zaak nu wel een keer positief nieuws over Nico V. naar buiten komt. Namelijk dat hij – als de rechter hem schuldig acht – tot een heel lange gevangenisstraf wordt veroordeeld.’