De kat met negen levens

‘De onaantastbare wordt-ie wel genoemd, of de kat met negen levens. Meerdere van zijn vrienden en familieleden stierven door onderwereldgeweld, maar Gwenette Martha lijkt de dans steeds te ontspringen. In politiekringen geldt de veertigjarige als een ABC’er, ofwel een Amsterdamse beroepscrimineel. Trede voor trede beklom hij de criminele ladder en leerde kennelijk snel van de fouten van zijn beroepsgenoten.’ Dat schrijft John van den Heuvel in De Telegraaf.

 

”Alert en professioneel’ omschrijven rechercheurs hem met enig ontzag. Regelmatig hadden ze het nakijken als ze Gwenette Martha trachtten te volgen. Straatwijsheid deed hij op in zijn jeugd in de Amsterdamse Pijp. Al op jonge leeftijd pleegde de op Curaçao geboren Martha zijn eerste diefstallen en straatroven. Waar criminele leeftijdsgenootjes bleven steken op dat niveau of hun leven beterden, steeg Martha’s ster in de onderwereld. Hoewel hij in zijn jeugdjaren zelfs werd uitgenodigd om bij Ajax te komen voetballen en trainde met jongens als Mario Melchiot en Nordin Wooter, lonkte voor Gwenette het nog snellere geld.

Ruim twintig jaar geleden, op 5 maart 1992 om precies te zijn, bereikt de ontkiemende criminele loopbaan van Gwenette een ijkpunt, als voor discotheek Escape zijn enige broer Giovanni wordt doodgeschoten. Bekenden van Martha zeggen dat het ook een omslagpunt is. Hij belandt steeds dieper in het criminele milieu en begint op te vallen bij rechercheteams die zich richten op georganiseerde misdaad. Bij een groot onderzoek naar gewapende overvallen komt ook Najib Bouhbouh uit Amsterdam-Oost in beeld. De namen van Gwenette en Najib zullen later veel vaker samen in politieonderzoeken opduiken.

Het gaat dan om pogingen van politie en openbaar ministerie om het duo te linken aan grote drugstransporten en het witwassen van crimineel geld. Vooral Gwenette zit goed in zijn slappe was, terwijl hij toch geen enkele vorm van legaal inkomen heeft. Hij rijdt voortdurend in de nieuwste types BMW en Mercedes en heeft een voorliefde voor exclusieve modellen van het chique horlogemerk Audemars Piquet. Bij een huiszoeking vindt de recherche twee exemplaren met een gezamenlijke waarde van 85.000 euro. Bij een vriendin worden nog eens drie uurwerken van hetzelfde merk aangetroffen met een waarde van een halve ton, plus twee Rolexen van 30.000 euro. Gwenette verklaart zijn riante levensstijl te financieren met de opbrengt van een handel in viagrapillen.

Zoals het kopstukken in het milieu vaker overkomt, ziet ook Martha veel vrienden en kennissen uit zijn omgeving wegvallen door liquidaties. Behalve zijn broer verdween zijn jeugdvriend Boneka Belserang door kogels van het toneel, die weer behoorde tot het relatiekringetje van de eveneens vermoorde drugshandelaren Clyde de Jesus en August Ajoeba. Vorige week werd Martha’s vriend uit Amsterdam-Oost, Najib Bouhbouh, in Antwerpen geliquideerd. De Scheldestad is volgens de politie al een paar jaar de nieuwe thuisbasis van Gwenette Martha, die het onderwereldgeweld ook daar steeds dichter ziet naderen. Zou tot hem doordringen dat zelfs aan de spreekwoordelijke negen levens van een kat een einde kan komen?’