De kille sfeer in de bunker

Liefhebbers van ijzigheid in de rechtszaal: kom aanstaande dinsdag naar de rechtbankbunker van Amsterdam-Osdorp. De werksfeer tussen advocaten en officieren van justitie tijdens het grote moordproces Passage wordt er niet beter op. Nu lezen we in Het Parool weer dat advocaten Marnix van der Werf en Nico Meijering (Sjaak B. en Dino Soerel) een boze brief naar de rechtbank hebben gestuurd. Strekking daarin is dat zij nog slechts minimaal en ‘strikt zakelijk’ met de officieren wensen te communiceren. Dat komt: officieren van justitie suggereren dat de getuigenis van Peerke S. in elkaar is gestoken.

Peerke S. kwam twee weken geleden als een klassieke surprise witness de bunkerzaal binnengewandeld, met alweer een negatief verhaal over kroongetuige Peter la S. En alweer over de moord op Gerrie Bethlehem in 2002.

S. vertelde dat het hem tijdens een ontmoeting was voorgekomen dat La S. met enige trots zei Bethlehem te hebben opgeruimd.

Opnieuw deze Nico Meijering met een konijn uit zijn toga.

Kroongetuige La S. kon in zijn beveiligingsbox een geïrriteerd-verbaasde uitroep niet onderdrukken. Officier Hans Oppe kreeg een kleur terwijl officier Betty Wind in haar stoel van sjacherijn nog wat extra naar achteren zakte dan normaal wanneer Meijering het woord voert.

Hun reactie: het verhaal van S. is verdacht. Het komt nadat de verdediging stukken van de moordzaak Bethlehem in handen kreeg. Zo kreeg S. nog een paar extra aannemelijkheidjes voor in zijn geheugen en zijn verhaal. Vergelijkbaars gebeurde al eerder met verrassingsgetuigen F1 en F2 en ook met Robbie de W. Bovendien zouden de F-getuigen hoge onkostenvergoedingen hebben ontvangen.

Aldus vonden de officieren van justitie.

‘Zo bont maakten de officieren van justitie het nog nooit’, zegt Nico Meijering nu tegen Het Parool. Het is ‘schofferen’ en ‘betichten van schimmige schaakspelletjes’. ‘Deze getuige is op eigen houtje naar ons toegekomen. (…) Wij hebben in alle opzichten zorgvuldig gehandeld.’

‘De laatste uitspraken van het OM beschouwen wij als een onaanvaardbare aanval op onze integriteit.’

Het team van de vijf officieren van justitie heeft via persofficier Alexandra Oswald laten weten niet te willen reageren via de media. Een beetje communiceren wil Oswald wel:

‘Het OM heeft nogal wat vragen bij de manier waarop de getuigen tot ons zijn gekomen. Wij zetten vraagtekens bij de getuigen en hun beweringen, niet bij de advocaten.’

Dinsdag horen we hoe de ‘strikt zakelijke’ en minimale communicatie tussen de procespartijen verder gaat.