De laatste dag van John Mieremet

In de papieren Panorama een reconstructie van de laatste dagen van het leven van John Mieremet, die in Thailand een goed heenkomen had gezocht van de spanningen in de vaderlandse onderwereld. Hij ontwikkelde een bungalowparkje in Pattaya en exporteerde spulletjes vanuit China naar Europa. Maar de lange arm van de Nederlandse onderwereld haalde hem in op 2 november 2005 toen hij werd doodgeschoten in Pattaya. De moord is nooit opgelost. De verslaggevers van Panorama zeggen dat er wel degelijk sporen zijn die kunnen leiden naar de dader.

Twee mannen hebben niet ver van het bouwproject van Mieremet een colaatje met een rietje gedronken, allebei hadden ze ondanks de hitte een integraalhelm op. Ze reden weg op een scooter nadat ze een telefoontje krijgen. Eén van hen is te lang om Thais te kunnen zijn, en gekleed in het zwart.

De scoorter met de twee mannen parkeert daarna voor het kantoortje waar Mieremet met de toezichthouder van het bouwproject in gesprek is. De lange man stapt met zijn integraalhelm op naar binnen en vraagt: ‘John?’ De andere aanwezigen blijven ongedeerd.

De rest is geschiedenis.

‘Niemand snapt hier in Thailand dat die moord niet is opgelost’, zegt een kennis van Mieremet in de Panorama. Er zijn aanwijzingen zoals het telefoonverkeer rond het eetstalletje. De bestuurder van de gehuurde scooter is nooit gevonden. Volgens Panorama kan de bestuurder zijn vermoord na bewezen diensten, maar er is geen inventarisatie gemaakt van verdwenen jonge mannen.

En er is een Nederlandse Turk korte tijd in Thailand geweest rond de datum van de moord.

Maar veel meer aanwijzingen weet Panorama ook niet te melden.