De laatste liquidatie in een serie

De liquidatie van Baris Önder (foto) is de laatste van een serie moorden in het Turkse criminele milieu in Amsterdam. De politie heeft zijn handenvol aan het uitzoeken van al dan niet aanwezig onderlinge verbanden. 

Door @Wim van de Pol

Op 4 januari 2014 stierf Aytas Göraler op straat Amsterdam terwijl hij zijn kind op zijn arm droeg. Op 9 december schoten in Amsterdam onbekenden de 25-jarige Murat Garki dood. In februari van dit jaar doodde een spervuur van kogels op een balkon in Amsterdam-Geuzenveld de 60-jarige Beyhan Demirçi, mogelijk hadden de daders het op haar schoonzoon voorzien.

The Sand

In deze moordzaken vallen veelal dezelfde namen. Maar of daarmee de daders zijn aangewezen en of dit voldoende aanleiding is om de zaken op te lossen is een tweede. Verder zijn inmiddels een aantal hoofdrolspelers op gewelddadige wijze overleden. Baris Önder was verdachte van de moord op Göraler, die ooit bedrijfsleider was van club The Sand. Deze firma was indertijd opgezet door vader Atilla Önder. Medeverdachte in die zaak was Baris’ vriend Murat Garki. Beiden werden ze vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Inmiddels zijn ze beiden dood.

Akgün

Attila Önder, de vader van Baris Önder, is sinds februari voortvluchtig. Volgens een doorgaans betrouwbare bron in Turkije zoeken de Turkse autoriteiten naar Önder omdat hij nog een strafrestant moet uitzitten en tevens om hem nader te ondervragen over de moorden op Ali Akgün en Vedat Sahin, eind vorig jaar in Istanbul. Önder is daar direct na deze moorden al over ondervraagd door de Turkse recherche. De politie in Nederland verdacht Ali Akgün ervan Atilla Önder naar het leven te staan en een prijs op zijn hoofd te hebben gezet.

Echtgenoot

Dezelfde Turkse bron zegt dat de politie in Amsterdam ook de eventuele relatie onderzoekt tussen de echtgenoot van de op haar balkon doodgeschoten Beyhan Demirçi en de familie Önder. Deze Kazem D. zit momenteel in Turkije een straf uit wegens drugshandel. De politie zou ook rekening houden met de mogelijkheid dat de moord op Beyhan Demirçi eigenlijk bedoeld was voor de schoonzoon van Beyhan Demirçi, Mehmet D..