De lange strijd tegen overvallers die man dood reden

Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden omdat het achterlicht defect is, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad voetganger Mario van de Geijn dood. BNNVARA zendt vanavond een documentaire uit van Hetty Nietsch en Manon Blaas over de acht jaar lange juridische strijd, omdat beide verdachten zeggen de scooter niet bestuurd te hebben.

In hoger beroep worden de mannen zelfs vrijgesproken voor de dood van de voetganger. Dit tot ontsteltenis van velen. Want hoe kan het niet duidelijk zijn wie de scooter bestuurde? De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je dus twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?

Achter de schermen

De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018 na acht jaar eindelijk tot een einde. De programmamakers mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen en tonen dit in hun documentaire ‘Het Fatale Scooterongeluk’.

Aan het woord komen ondermeer ooggetuigen van die nacht, nabestaanden met al hun verdriet en ongeloof, politieagenten die vertellen dat ze door de familie van de verdachten verantwoordelijk worden gehouden, officieren van justitie die laten zien hoe de zaak voor extreme frustratie zorgt, advocaten die toelichten waarom de zaak zo ingewikkeld is, en regionale journalisten en het hoofd van de spoedeisende hulp die vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun medewerkers. De impact van het ongeval op de avond in januari blijkt ongekend groot.

2Doc: Het Fatale Scooterongeluk is vandaag, maandag 25 februari om 21:00u te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Zie ook:

HR: Nijmeegse scooterzaak moet over

Verdachten scooterdrama vrijgesproken

Eis zeven en zes jaar voor scooterpiraten

Dood door schuld in Nijmeegse scooterzaak

Hof wil schouw in Nijmeegse scooterzaak