De lekkages bij de Amsterdamse recherche

Volgens de papieren Telegraaf is de Nationale Recherche ‘zo lek als een mandje’. Daarom wisten de moordenaars van Hillis waar ze moesten zijn. Volgens de krant circuleren in de onderwereld ook ‘zeer recente onderzoeksdossiers’ over onderzoeken naar Hell’s Angel-kopstukken Harry S. en Rini S. Deze groep zou, volgens dat dossier, samen met Donald G., Dick V. en Danny K. een drugshandelaar afpersen. Opvallend is dat John van den Heuvel vandaag opnieuw schrijft dat Donald G. ook een Hell’s Angel is.

Verder is het opvallend dat De Telegraaf schrijft over lekkage naar de onderwereld vanuit de Nationale Recherche. Gemakshalve vergeet hij daarbij dat het korps Amsterdam toch wel de grootste traditie op corruptiegebied heeft.

Auteur John van den Heuvel veegt het voorbeeld van het grote onderzoek naar de lekkende “Pet” en lekken in de Nationale Recherche op één hoop.

Maar dat versluiert de feiten.

Het onderzoek naar de Pet ging vooral om lekkages die binnen de Amsterdamse recherche optraden. Het strafrechterlijk onderzoek naar de verdachte rechercheur leverde niks op omdat gaandeweg het onderzoek bleek dat deze rechercheur helemaal niet verantwoordelijk kón zijn voor de hem ten laste gelegde feiten.

Voorbeeldje: dat de Angels van tevoren op hoogte waren van politie-invallen.

Anderen – binnen de Amsterdamse recherche – gingen en gaan vrijuit. 

John van den Heuvel zelf was enige tijd verdachte in het Pet-onderzoek, van heling van politie-info. Hij publiceerde in 2002 geheime informatie over dodenlijsten uit verbalen van de Criminele Inlichtingendienst (CIE) in Amsterdam. Het onderzoek naar Van den Heuvel werd gestaakt terwijl er aanwijzingen waren dat hij informatie kreeg vanuit de Amsterdamse recherche.

Deze informatiestroom naar De Telegraaf, evenzeer een (ambts)misdrijf is nooit serieus onderzocht.

De positie die De Telegraaf in het debat over het lek bij de Nationale Recherche (NR) inneemt is in dit verband interessant. De NR krijgt er van langs: ‘het “paradepaardje” van de Nederlandse politie ging diep door het stof na een dag vol pijnlijke onthullingen over het fiasco rond de moordaanslag op Stanley Hillis.’ Schrijft Van den Heuvel.

Maar de Amsterdamse politie valt in de ogen van Van den Heuvel niets te verwijten. Toch gek dan dat geen van de tientallen geruchtmakende lekkages naar de onderwereld vanuit de Amsterdamse politie van de afgelopen decennia zijn opgelost.

Van den Heuvel schrijft: ‘Ook bij de Amsterdamse politie bestaan sinds deze week grote twijfels over de gang van zaken rond de moord op Hillis. Er is grote irritatie over de werkwijze van de nationale recherche, die het onderzoek naar de moord op Hillis in eerste instantie opeiste.’ Dat zou zijn als een slager die zijn eigen vlees keurt.

Nu doet de Amsterdamse politie het onderzoek naar de moord op Hillis. Dat belooft niet veel goeds.

Welke van de geruchtmakende liquidaties van de afgelopen decennia zijn door de Amsterdamse politie opgelost? Wie er één weet mag het zeggen.