De liquidaties van 2018

Er werden in 2018 19 mensen geliquideerd. Dat is aanzienlijk minder dan de 25 van vorig jaar. Opvallend is dat Amsterdam dit jaar weer liquidatiehoofdstad is met 5 dodelijke slachtoffers: Anass el Ajjoudi, Goran Tasić, Ivan Serdarusic, Mohamed Bouchikhi en Redouan Bakkali. Vorig jaar vonden in Rotterdam de meeste liquidaties plaats (6).

Van de Amsterdamse slachtoffers waren Mohamed Bouchikhi en Redouan Bakkali zelf niet actief in de onderwereld. De 17-jarige, onschuldige Mohamed Bouchikhi, die stage liep in een buurthuis in Amsterdam, werd voor iemand anders aangezien en op vrijdagavond 26 januari in koelen bloede doodgeschoten. Ook Redouan Bakkali had niets met de onderwereld te maken. Hij werd tijdens een sollicitatiegesprek in zijn kantoor in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Waarschijnlijk omdat zijn broer kroongetuige was geworden. De schutter ging daarna gewoon naar zijn werk.

Op de verkeerde plek, op de verkeerde tijd

In februari en mei van 2018 werd er niemand in Nederland geliquideerd. De maand waarin de meeste liquidatieslachtoffers vielen was november toen er 4 mannen werden doodgeschoten in een pand dat als growshop diende in Enschede. Waarschijnlijk hadden de schutters het gemunt op een van de slachtoffers, de 34-jarige Artur Sargsyan, en waren de anderen (Maijkel Akfidan, Tuan Nguyen en Max Klaassen) op de verkeerde plek op de verkeerde tijd. Als dat scenario klopt, dan is het aantal ‘onschuldige’ slachtoffers dit jaar relatief heel hoog: 6 van de 19. 

Oudste slachtoffer is 64 jaar

De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is 41 jaar. Dat is iets hoger dan in 2017, toen de gemiddelde leeftijd 39 jaar was. Het jongste slachtoffer is de onschuldige Mohamed Bouchikhi, die 17 jaar is geworden. Moon Tong Choi is het oudste slachtoffer: 64 jaar.

Vluchtauto’s

Wat verder opvalt is dat in 2018 weinig bekend is van vluchtauto’s. Vergeleken met 2017 (meest gebruikte vluchtauto’s BMW en Volkswagen, die totaal 10 keer werden gebruikt bij liquidaties) springt er niet een bepaald merk auto uit. In sommige gevallen (bij de liquidatie van Toon Sweegers en Goran Tasic bijvoorbeeld) is ook helemaal geen vluchtauto gevonden of bekend geworden.

In 2018 zijn 16 liquidaties gepleegd, waarbij totaal 19 slachtoffers vielen. Voor de helft (8 dus) van het aantal liquidaties zitten verdachten vast. Totaal gaat het om 11 verdachten.

Hier nog een keer de analyse over 2017. Hieronder een kaart met daarop de liquidaties van 2018. Volgende week in de papieren Panorama de complete lijst met alle uitgebreide beschrijvingen.