De loop van een pistool (VIDEO)

'Het was in 1977. Samen met een collega hielden we drie man aan. Toen ik in de auto wat pakte hoorde ik een doffe klap. Ik draaide me om en keek in de loop van een pistool.' Aan het woord is Peter Mellenberg, al bijna veertig jaar bij de politie in Amsterdam. Hij sprak gisteravond in een stampvolle boekhandel in Amsterdam Noord over een aantal incidenten die hij in zijn carriere heeft meegemaakt.

Pondarosa

'In 1977 werkte ik op bureau Mosplein, hier even verderop. Het bureau werd De Pondarosa genoemd. We reden in witte kevertjes door de stad. We hadden geen portofoons. Het was een heel andere tijd.' Aldus Mellenberg. Op een dag hield ik samen met mijn collega op de Johan Van Hasseltweg drie mannen in een auto aan die zich verdacht gedroegen. Toen we naar hun identiteitspapieren vroegen ging het mis. Eerst werd mijn collega neergeschoten, toen keek in de loop van een pistool. Ik wist mijn hoofd nog enigszins te draaien, maar dan voelt het alsof ik volop door een met zand gevulde sok in mijn gezicht wordt geslagen. Een kogel raakt mijn jukbeen.' 

Opgepakt

Twee man houden Mellenberg vast, maar die weet zich los te rukken en zijn pistool te pakken. Hij schiet een van de mannen in zijn schouder en in zijn hand. De verdachte kan uiteindelijk worden aangehouden. De andere twee vluchten in de auto, maar worden later in de stad opgepakt. De mannen, die van plan waren geweest om een benzinestation te overvallen, krijgen uiteindelijk drie jaar gevangenisstraf. De collega van Peter Mellenberg is nooit meer helemaal hersteld van de aanslag op zijn leven. 

Heftige impact

De zaal in boekhandel Over het Water is gevuld met (ex-)politiemensen en belangstellenden. Het gaat deze avond over de heftige impact van politiewerk. Mellenberg heeft nog meer schietincidenten meegemaakt, en is ook meermaals door kogels geraakt. Hij laat de littekens op zijn hand en jukbeen zien. Het uitzonderlijke is dat hij later nooit last heeft gehad van posttraumatische stress. De zaal wil weten hoe dat nu kan. Mellenberg zegt het zelf ook niet te weten. 'Misschien komt het, omdat ik terug kon vechten', oppert hij.

Onder Spanning

Dat andere politiemensen uiteindelijk wel last kunnen krijgen van te veel spanning die het politiewerk met zich meebrengt blijkt onder andere uit de reacties van de aanwezige (ex-)agenten. Een groot aantal van hen komt ook aan het woord in het boek Onder Spanning van Joost van der Wegen dat vorige week is verschenen.