De mega-zaak van Loek W. en Jan Plas

In Australië liepen sinds 2006 twee onderzoeken naar (onder meer) internationale handel in pseudo-efedrine. Eén was gericht op politiefunctionaris Mark Standen en het andere op kickbokskampioen Adam Watt. Zowel Watt als Standen zijn in 2008 aangehouden. Tegelijk werden in Nederland ook Nederlandse verdachten aangehouden. Watt en Standen wilden van deze Nederlanders ter waarde van vele tientallen miljoenen euro’s pseudo-efedrine afnemen. De hoofdverdachte was Loek W. (foto) en een andere belangrijke verdachte was oud-kickbokser Jan Plas.

Loek W. is vorig jaar door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en zit nu in de gevangenis van Almere nadat hij eerder op vrije voeten was gebleven. Jan Plas pleegde vorig jaar zelfmoord. 

W. en medeverdachten zijn veroordeeld inzake voorbereidingshandelingen voor de export van zeer grote hoeveelheden pseudo-efedrine naar Australië. Deze perpdure grondstof (pre-cursor) voor meth zou worden gekocht in Pakistan en in Congo Kinshasa. De Congolese president Joseph Kabila zelf had de hand in de transactie.

Uiteindelijk is geen van de transacties naar Australië door gegaan.

De groep had ook contacten voor de export van efedrine naar Mexico. In Mexico heeft het Sinaloa-kartel de belangrijkste positie in het produceren van methamfetamine en de export naar de Verenigde Staten, waar zeer veel mensen verslaafd zijn aan de drug.

De rol van Jan Plas in het onderzoek is opmerkelijk. Plas werkte indertijd onder meer voor Johan V. de Hakkelaar. Hij was ook een goede bekende van de voormalige Amsterdamse CIE-chef Jan van Looijen. Zowel Plas als Van Looijen stonden in de jaren zeventig aan de basis van de groei van het kickboksen in Nederland. 

De zaak tegen Loek W. en zijn medeverdachten gaat in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam 

Hier het vonnis.

Zie ook:

Foute super-cop deed zaken met NL 

Gouden handel in “precursoren” 

NL’se drugsdealer kreeg exportvergunning EZ 

NL’er vast in Australië na recordvangst meth