De moord die niet veel aandacht trok

‘Het waren maar een paar kleine berichtjes in de media. ’Kickbokser na geweld overleden’ kopten enkele kranten afgelopen week boven meestal éénkoloms artikeltjes. Over de achtergrond van de gewelddadige dood van Redouan Stitou (26) uit Purmerend werd weinig meer bekend dan dat de recherche rekening houdt met een afrekening in het criminele milieu.’ Dat schrijft John van den Heuevel zaterdag in De Telegraaf.

‘De aandacht van de media voor liquidaties in de onderwereld varieert nogal. Is het slachtoffer een crimineel kopstuk, dan staan de kranten vol. Over geruchtmakende liquidaties als die van Willem Endstra, Cor van Hout of Stanley Hillis worden ook na jaren nog grote artikelen of zelfs boeken geschreven.

De dood van Stitou daarentegen bracht weinig ophef teweeg. Zijn familie en vrienden zijn in diepe rouw gedompeld. Maar voor de dode kickbokser geen paginagrote rouwadvertenties of een begrafenis in maffiastijl. Het verdriet, maar ook de verontwaardiging en verslagenheid om zijn dood worden kennelijk in stilte verwerkt.

Toch verdient de moord op Redouan Stitou wel degelijk aandacht, al was het alleen maar om de wreedheid waarmee hij om het leven werd gebracht. Afgelopen week sprak ik met wat kennissen en vrienden van de jonge, talentvolle vechtsporter, die door hen werd omschreven als een vrolijke, openhartige jongen die altijd klaarstond voor de mensen met wie hij zich verwant voelde. De keerzijde van zijn karakter – impulsief en emotioneel – bracht hem weleens in de problemen. Hij raakte soms betrokken bij vechtpartijtjes buiten de ring, maar was wel serieus met zijn sport bezig.

Hij trainde veel bij Fightclub Purmerend en schoof regelmatig aan bij de vrijdagmiddagborrel van zijn sponsor, garage Moes uit Purmerend. De laatste maanden veranderde de houding van Stitou. Hij leek niet meer de onbezorgde jongen van weleer. Tegenover intimi verklapte hij problemen te hebben. Een groepje Nederlandse drugscriminelen zou hem een tijdje geleden een sleutel hebben gegeven van een ’stash’, ofwel een bergplaats van drugs. De Nederlanders beschuldigden Redouan Stitou er nu van dat hij meer wist van de plotselinge verdwijning van twee kilo cocaïne ter waarde van 65.000 euro uit de schuilplaats.

Stitou maakte zich volgens zijn vrienden grote zorgen over de aantijging. De kickbokser ontkende stellig iets te weten van de diefstal, maar realiseerde zich ook dat op het ’rippen’ van drugs in de onderwereld strenge sancties staan. Degene die verantwoordelijk wordt gesteld, heeft een groot probleem. De suggestie van zijn vrienden om gewoon open kaart te spelen en met de eigenaars van de drugs om de tafel te gaan zitten, bleek onhaalbaar. Volgens Redouan viel met de Nederlandse drugshandelaren niet te praten.

Of zij achter de dood van Stitou zitten, valt (nog) niet met zekerheid te zeggen. Feit is dat de jonge Marokkaan vorige week vrijdag zwaar toegetakeld bij de oprit naar de A7 bij Wijdewormer werd gevonden. Waarschijnlijk werd hij uit een auto gegooid. In een nabijgelegen ziekenhuis overleed Redouan Stitou aan zijn verwondingen. De moord geeft weer eens aan hoeveel risico’s er kleven aan de handel in drugs. Mediaaandacht kreeg deze brute daad niet veel, hopelijk besteedt de politie van Zaanstreek-Waterland wél zorg aan het vinden van de daders.’