De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige

Kroongetuige Nabil Bakkali blijkt begin vorig jaar gearresteerd te zijn wegens verboden wapenbezit, op dezelfde dag dat Khalid H. in Utrecht moest worden geliquideerd. Het OM vervolgde Bakkali aanvankelijk alleen voor het illegale wapen, maar niet voor de voorgenomen liquidatie. Dat blijkt uit onderzoek van Crimesite.

Door Timo van der Eng

Voor het plan om Khalid H. te liquideren zitten 2 verdachten vast: Jerrel Z. en Marciano D. Zij werden op 14 januari 2017  na een wilde achtervolging tussen Utrecht en Amsterdam klemgereden door de politie.

Niets kwijt

Diezelfde dag werd Nabil Bakkali ook aangehouden tussen Amsterdam en Utrecht. Hij had een Glock en munitie op zak. Het Openbaar Ministerie wil niets kwijt over de omstandigheden van die arrestatie. Nadat Nabil Bakkali op 14 januari 2017 werd aangehouden deed de politie de volgende dag een inval in zijn woning. Daar werd nog een vuurwapen gevonden, een Zastava, plus munitie. Ook werd er in het huis van Bakkali een jammer aangetroffen. (Jammers zijn apparaten waarmee gps en gsm-signalen gestoord kunnen worden.) Na zijn arrestatie werd Bakkali vervolgd voor wapenbezit en de jammer. Hij werd toen nog niet vervolgd voor de voorgenomen liquidatie van Khalid H.

Veroordeeld

De kroongetuige kwam in april 2017 voor de rechter en werd in alle stilte veroordeeld tot 9 maanden cel voor wapenbezit en de jammer, waar het Openbaar Ministerie 18 maanden had geëist. Onder andere omdat Bakkali geen strafblad had, legden de rechters een lagere straf op. Bakkali is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak, maar de inhoudelijke behandeling die was gepland op 14 september werd aangehouden. Volgens het Openbaar Ministerie ‘omdat het hof nog niet volledig kan worden ingelicht over de achtergronden van de zaak.’ 

De aanhouding van Bakkali op 14 januari 2017  voor wapenbezit is niet terug te vinden in het dossier Doorn, het onderzoek naar de voorgenomen liquidatie van Khalid D., zo laten verschillende bronnen aan Crimesite weten. Nabil Bakkali is inmiddels wel verdachte in deze zaak. 

Hakim Changachi

Het landelijk parket wil helemaal niets zeggen over de aanhouding van Nabil Bakkali op 14 januari 2017. Eerder liet het weten dat Bakkali zichzelf had aangegeven voor verboden wapenbezit en dat daarna gesprekken op gang zijn gekomen over een mogelijke kroongetuige-regeling. Vervolgens werd hij op 5 september 2017 gearresteerd voor betrokkenheid bij de moord op Hakim Changachi (zie hieronder). De stilgehouden aanhouding en vervolging voor wapenbezit roepen de vraag op of Bakkali misschien niet al voor zijn aanhouding op 5 september in gesprek was met justitie.

Nabil Bakkali wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de vergisliquidatie van Hakim Changachi, op 12 januari 2017. Naar verluidt komt de arrestatie van de kroongetuige op 14 januari 2017, 2 dagen na die liquidatie, ook niet voor in het dossier Roos, het onderzoek naar de liquidatie van Hakim Changachi.

Zie ook:

Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen

‘Zet een man bij zijn deur’