De opmars van de bikers in België

Op de avond van de liquidatie van de Outlaws in Maasmechelen is er eerst door onbekenden op een bedrijfspand geschoten. In dat pand werd de opening van de bandencentrale Burnout gevierd. Er waren plaatselijke politici en een wijkagent aanwezig maar ook enkele prominente Hells Angels uit België, Nederland en Duitsland. Dat schrijft de Belgische journalist Joris van der Aa deze week in de papieren Nieuwe Revu. Justitie zou vermoeden dat de drie slachtoffers Fredje Put, Jef Banken en Mike Gerekens verantwoordelijk zijn voor die schietpartij.

 De bandencentrale wordt gerund door Carlo D. die lid is van de Hells Angels en de betrokken vennootschap is overgenomen van Fabrizio Muto, president van het chapter in Genk. De politie denkt dat Hells Angels de auto van de schutters hebben onderschept en dat deze vervolgens zijn afgemaakt met een 9mm pistool.

Er zijn twee verdachten gearresteerd, onder meer omdat hun vingerafdrukken zouden zitten op de Citroën Berlingo van de slachtoffers.

Een bron bij de Hells Angels in Genk ontkent die gang van zaken in Revu:

‘Er is die avond inderdaad op de bandencentrale geschoten, maar onze leden zijn niet achter de aanvallers aangegaan. Wie die mannen dan wel heeft afgemaakt weten wij niet. Wat wij wel weten, is dat leiding van de Outlaws hun leden formeel hadden verboden om naar het openingsfeest van Burnout te gaan. Misschien hebben de Outlaws zelf wel afgerekend met Fred Put en Jef Blanken, omdat ze zijn ingegaan tegen de orders van hun president.’

De Belgische federale politie onderzoekt ook de invloed van Nederlandse Hells Angels in het gebied. In België gebeurt niets zonder de goedkeuring van de leidng van de Angels in Amsterdam, heet het. De politiebron geeft als voorbeeld van de banden met Nederland dat Fabrizio Muto sinds kort de colors draagt van de Hells Angels uit Munstergeleen (‘South East’ Nederland).

In het artikel ook nog wat geschiedenis van Outlaws en Hells Angels in België. De eerste Outlaws in België waren in Mechelen, sinds de jaren zeventig. In 1996 is een groep Outlaws ernstig toegetakeld in café de Tunnel in Mechelen, door Nederlandse en Belgische Hells Angels. Daarna hebben de Outlaws assistentie gezocht bij de Amerikaanse Outlaws en is Mechelen in 2000 het eerste Outlawchapter in Europa.

De Hells Angels zijn sinds eind jaren negentig in België aanwezig met Genk als eerste chapter. De Belgische federale politie ziet bij de opkomst van de Belgische Angels de hand van het Nederlandse hoofdkwartier.

Een Antwerpse advocaat in Nieuwe Revu:

‘De Amsterdammers proberen al jaren om de Belgische Angels op de rails te krijgen, maar tot hun frustratie lukt dat niet. De Angels willen alles en iedereen domineren, maar daarvoor heb je kerels nodig die én meedodogenloos zijn én over een goed stel hersens beschikken. Bij de Belgische Hells Angels zit tuig genoeg, maar het ontbreekt ze aan voldoende brains.’  

De Angels zouden zich zorgen maken over de opmars van de Outlaws. De laatste jaren zijn er Angels-chapters bijgekomen in Charleroi, Leopoldsburg en Zwartberg. 

De federale politie schat dat in België de leden van de vier grote MC’s (Hells Angels, Outlaws, Bandidos en Blue Angels) 500 leden hebben. Een paar geleden was dat nog 200.

Hier alle artikelen over de moord op de Outlaws in Maasmechelen