De nieuwe Narcos voert naar Mexico (VIDEO)

De nieuwe serie van Narcos die vanaf 16 november op Netflix te zien is gaat terug in de tijd. Het vierde seizoen speelt zich af in de periode dat Joaquin “El Chapo” Guzman de kneepjes van het vak leerde bij het toenmalige Guadalajara-kartel in centraal Mexico.

Cali-kartel

In de eerste twee seizoenen ging het over het leven van Pablo Escobar en diens Colombiaanse Medellín-kartel. Het derde seizoen behandelde de periode dat het Cali-kartel in de jaren negentig zijn hoogtepunt bereikte. Narcos-4 gaat weer even terug in de tijd naar het begin van de jaren tachtig, naar Mexico.

Undercoverwerk

Michael Pena en Diego Luna zijn de nieuwe hoofdrolspelers. Eén van de dramatisch hoogtepunt zal het einde van DEA-agent Enrique “Kiki” Camarena (Pena) zijn. Hij personifieert de vermenging van Mexico en Noord-Amerika in het drama van de war on drugs. Camarena werd geboren in de Mexicaanse grensplaats Mexicali (1947) en ging met zijn ouders naar de Verenigde Staten, werd marinier en ging als jongeman in 1981 werken op het DEA-kantoor in Guadalajara in de centrale staat Jalisco. Zijn specialisme: undercoverwerk.

Via Mexico

Het is de tijd dat de Mexicaanse criminele groepen allang wiet en heroïne naar de Verenigde Staten smokkelden maar de cocaïnesmokkel overlieten aan Pablo Escobar. Als er coke via Mexico kwam betaalden de Colombianen aan de Mexicanen voor de transporten. Vanaf het midden van de jaren tachtig gingen de Mexicanen ook samen en uiteindelijk zelf investeren.

Chapo

“Kiki” moet het in de serie op gaan nemen tegen generatiegenoot Miguel Felix Gallardo (Luna, 1946), ook wel de de “Rockefeller van de marihuana” genoemd, die in de cocaïnehandel wil beginnen. Felix kwam via een gemeenschappelijke vriendin in contact met de twee grondleggers van het Medellín-kartel: Pablo Escobar Gaviria en Gonzalo Rodríguez Gacha.

Kiki kruist ook het pad van Joaquín Guzmán Loera (El Chapo) die dan nog een ondergeschikte is van Felix. Eén van de beruchte misdaden van Guzmán uit die tijd is de gijzeling, marteling en moord op de zoon van de gouverneur van de staat Jalisco.

Folteringen

De family-man “Kiki” Camarena (foto) raakt steeds dieper verzeild in de intriges van de handel en hij vertilt zich. In 1985 werd zijn gezicht geïdentificeerd als een DEA-agent, die een gigantische wietplantage (“Rancho Bufalo”, jaaromzet meerdere miljarden dollars) hielp ontdekken. Kiki werd op 7 februari 1985 onder de ogen van zijn vrouw in een auto gesleept, ontvoerd en gemarteld.

Het is niet duidelijk geworden of het echt de bedoeling was hem om te brengen. In ieder geval waren de folteringen zo erg dat hij overleed, volgens de DEA na enkele dagen. Zijn lichaam werd op 5 maart 1985 ergens in en dorpje ver weg van Guadalajara gevonden. Bij hem was onder meer een gat in zijn schedel geboord en in zijn lichaam werden sporen van amfetamine gevonden, mogelijk om hem tijdens de folteringen bij bewustzijn te houden.

De DEA eert de herinnering aan Camarena nog altijd. Rafael Caro Quintero wordt nog altijd gezocht in de zaak.

In de trailer is ook Amado Carrillo Fuentes (Señor de los Cieles, Heer van de Hemel) te zien. Hij liet samen met Escobar vliegtuigen vol cocaïne naar Mexico en de Verenigde Staten komen. Later werd hij hoofd van het Juárez-kartel, dat uiteindelijk bloedig werd bestreden en overvleugeld door het Sinaloa-kartel van El Chapo.