De ondermijning in de P.C. Hooftstraat

Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, zou graag zien dat ondernemers contante transacties boven de 1.000 euro moeten melden. Dat zou zuur zijn voor ondernemers in de P.C. Hooftstraat. Het Parool beschrijft in een reportage hoe meer en minder bekende criminelen in de PC met duizenden euro’s smijten.

Louboutin

Nu moeten winkeliers een ‘melding ongebruikelijk transactie’ doen bij 10.000 euro. Het kabinet wil contante betalingen boven de 3.000 euro geheel verbieden. Alles om witwassen (“ondermijning”) door criminelen tegen te gaan.

Volgens Het Parool is die ondermijning in de P.C. Hooft elke dag te zien. Camera’s registreerden hoe rapper Jason L. (“DjagaDjaga”) in 2016 dikke pakken met geld uit de tas van zijn vriendin trok om om er onder meer Rolex Oyster aan te schaffen. Sommige artikelen werden hem overigens naar aanleiding van een witwasonderzoek weer afgepakt. Ook een toen 19-jarig familielied van de voortvluchtige Ridouan Taghi werd er gezien. Hij kocht een paar schoenen van Christian Louboutins van 1.200 euro.

Cash

Het stadsbestuur constateert dat in de “chique” P.C. Hooft het criminele geld rechtstreeks in de bovenwereld wordt gepompt.

Ondernemers in de luxe winkelstraten en winkels als De Bijenkorf zijn ook bezorgd maar wijzen erop dat de concurrentiepositie van de stad gevaar kan lopen door de wensen van de gemeente. Criminelen kunnen vaker bedragen van onder de 3000 euro grens uitgeven. En bijvoorbeeld Aziatische toeristen betalen ook vaak met cash.

Gemeente en politie doen een beroep op het idee van ‘maatschappelijk ondernemen’ zoals ook de plofkip is uitgebannen.