De ongrijpbare Jaap de Bode

Tien jaar geleden liet hij de Rabobank voor 80 miljoen euro het schip ingaan. In zijn hoogtijdagen deed hij zaken met Willem Endstra en beroepscrimineel Geurt R., maar de afgelopen twee jaar blijkt hij het gemunt te hebben op kleine zelfstandigen en particulieren.  Crimesite licht deze week in weekblad Nieuwe Revu het dossier van Jaap de Bode, de ongrijpbare ‘zakenman’ uit het Gooi, die telkens beschuldigd wordt van fraude en bedrog, maar altijd weer de dans ontspringt. “Ik ben superintelligent en allejezus snel”.

 

 

Door Vincent Verweij

 Bram Semali, eigenaar van aannemingsbedrijf Stoneworkz, is vorige week failliet verklaard. Hij is naar eigen zeggen, in de val gelopen die Jaap de Bode voor hem heeft uit gezet: “Ik ben geruïneerd door die man”, zegt Semali. “Iemand moet hem stoppen”. Semali haalde De Bode vorig jaar binnen om de administratie van zijn bedrijf te doen. Hij vertelt: “In no-time verdween er tienduizenden euros van de zakelijke rekening in de zakken van De Bode en de leveranciers werden niet meer betaald”. Hij is de laatste in een lange reeks mensen die zich benadeeld voelt door De Bode.

Jaap de Bode begint zijn carriere eind jaren negentig als belegger in onroerend goed, met geld dat hij leent bij de Rabobank in Eemnes. De ster van De Bode stijgt als een komeet in de wereld van het vastgoed en in recordtijd verwerft hij tientallen panden. Hij rijdt in Ferrari’s en viert zijn verjaardagen in YabYum. Maar in 2002 beginnen de problemen. De Bode betaalt zijn rente niet meer aan de Rabobank. Het hoofdkantoor stelt een diepgaand onderzoek in en al snel blijkt dat er iets goed mis is. De leningen die door de bank aan de Bode zijn verstrekt, worden onvoldoende gedekt door het onderpand. Het faillissement van alle bedrijven van Jaap de Bode wordt aangevraagd.

Curator Mr. Jan Willem Bouwman: “Ik stuitte op een wirwar aan bedrijven, gebrek aan administratie en tal van aanwijzingen voor fraude. Nadat de balans was opgemaakt bleek De Bode maar liefst 140 miljoen euro schuld te hebben. Na executieverkoop van het onroerend goed kon er 60 miljoen worden teruggehaald” De curator doet aangifte van faillisementsfraude en spreekt meerdere keren met politie en justitie. Maar die laten het erbij zitten.

 Jaap de Bode wordt in 2001 ook de Nederlandse importeur van Sunseeker speedboten, zeer exclusieve speedboten, die populair zijn onder criminelen. Nu zegt hij daarover in een telefonisch interview: “Ik heb samen met Endstra drie B.V’s gehad. Ik handelde met hem in luxe jachten, achteraf stom natuurlijk. Maar er is nooit iets bewezen, ik heb een blanco strafblad”.

 In 2004 raakt De Bode opnieuw in opspraak. Hij gaat in zaken met Geurt R., de  beruchte voormalige bodyguard van hasjbaron Klaas Bruinsma. Geurt R. heeft een incassofirma, waarbij hij zijn gewelddadige reputatie gebruikt om de allermoeilijkste schulden  te innen. Geurt R. toont een slachtoffer een ‘overeenkomst van cessie’, waarin staat dat hij €1,7 miljoen verschuldigd zou zijn aan Jaap de Bode. Tegen weer een ander slachtoffer zegt hij: “Morgen 250 ruggen op mijn rekening, klootzak. Ik zal Jaap de Bode vragen of hij akkoord is met dit bedrag. Anders kom ik elke week tien ruggen halen.” Verschillende mensen doen aangifte tegen Geurt R. en de rechtbank veroordeelt hem daarvoor tot 4 jaar cel, maar Jaap de Bode blijft buiten schot. Vorige week is het hoger beroep in deze zaak behandeld.

De Bode wordt in datzelfde jaar gearresteerd als verdachte in een XTC-zaak. Hij gaat in voorarrest, maar wordt uiteindelijk niet vervolgd. In totaal wordt hij drie keer opgepakt, voor verschillende zaken. Telkens gaat hij in voorarrest, maar moet hij binnen 90 dagen worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

De laatste jaren duikt De Bode plotseling op als aannemer bij een aantal particulieren en kleine zelfstandigen. Allemaal voelen ze zich achteraf belazerd door hem.  Eric Schouten uit Ankeveen wordt voor meer dan een ton opgelicht. “Een octopus”, noemt Schouten hem. “Glibberig, intelligent en voordat je het in de gaten hebt zitten al zijn tentakels om je heen”. Behalve Schouten en eerdergenoemde Semali, doen nog verschillende mensen aangifte wegens fraude tegen De Bode. Maar Jaap de Bode lijkt zich er niet druk om te maken:  “Ik heb 80 miljoen schuld bij de Rabobank en in feite daardoor levenslang. Voor een moord krijg je minder”.

De Bode voelt zich kennelijk zo onaantastbaar dat hij het zelfs aandurfde een relatie te beginnen met een politievrouw.

Alles over zijn vrienden bij de politie, de feestjes in YabYum en de slachtoffers van zijn praktijken deze week in de papieren Nieuwe Revu.

Aanvullende informatie:

Faillisementsverslag Jaap de Bode

Rechtbankvonnis in de zaak Geurt R.

Sunseeker uittreksel KvK