Opvallende contacten, geen bewijs

De theorie van de recherche is dat Holleeder Endstra om het leven heeft laten brengen en daarvoor ‘zijn rechterhand’ Dino Soerel heeft ingeschakeld. Maar meer bewijs dan een anoniem CIE-bericht daarover is er niet. Er worden in het onderzoek opvallende contacten vastgesteld: van Ziya G., naar Patrick R. naar Dino Soerel. Maar dat alleen is geen bewijs.

Ziya G. had contact met twee verdachten die aanwezig waren op de plaats delict aan de Amsterdamse Apollolaan. Hij haalde Özgür C. en Ali N. de dag van de moord op van huis. Hij is ook gezien in de buurt van de Apollolaan enige tijd voor de moord. Hij heeft ook contacten met de Amsterdammer van Surinaamse afkomst Patrick G. en werd door R. betaald.

Patrick R. staat binnen regiokorps Amsterdam/Amstelland bekend als zogenoemde Amsterdamse Beroeps Crimineel. Hij reed in een gepantserde Passat deed grote uitgaven en kon deze uitgaven desgevraagd niet verklaren aan de recherche. 

In 2006 noteert de Amsterdamse recherche: ‘Patrick R. kent veel kopstukken van de onderwereld en van hem is bekend dat hij een goede band heeft met Donald G., Dino Soerel en Stanley Hillis. Gedurende dit onderzoek vonden verscheidende observaties plaats waarbij R. gezien werd in gezelschap van onder meer Donald G. en Dino Soerel’.

De recherche constateert dat R. een reeks mobiele telefoons en semafoons beheerde die bestickerd waren om ze uit elkaar te houden. Datzelfde systeem bleken Willem Holleeder en Dino Soerel er ook op na te houden. ‘Dergelijke netwerken worden veelvuldig gebruikt in het criminele circuit’, schrijft de recherche. Dat R. als een crimineel opereert, denkt de politie al met al wel te hebben vastgesteld.

De politie constateert dat er een aantal subjecten onder wie Patrick R. en Donald G. ontmoetingen hebben met Turken in een Turks restaurantje in Amsterdam-Oud-West. Het zijn verdachtmakingen. Verder lijkt het tot nu toe niet te zijn gekomen. Althans niet in concrete zin naar de moord op Endstra.

Opvallende contacten tussen R. en de verdachten Ali N. Özgür C. en Ziya G. zijn er te over. Verdachte Ali N. gaf naar aanleiding van een aanrijding in 2005 een telefoonnummer op R. in 2004 in het geheugen van zijn telefoon had onder de naam Ali. R. had ook een foto van N. in zijn telefoon.

In december 2005 voeren Ziya G. en N. een gesprek waarin G. aangeeft dat hij bij ‘de grote’ moet komen omdat ‘de grote’ hem wenst te spreken. Als N. aan G. vraagt waarom ‘de grote’ hem wil spreken, zegt G. dit niet te weten. Volgens de recherche verwijst ‘de grote’ naar Patrick R.

Het zijn contacten die de politie verdacht vindt, maar dat is het dan. 

Op de afgelopen pro forma-zitting tegen de mogelijke schutter Nakim A. onthulde officier van justitie Michiel van IJzendoorn nog een opvallend contact. Eén van de mannen die in 2006 werden aangehouden op het Rembrandtplein, waarna Ziya G. de politie benaderde om een autosleutel, was een vriend van de verdachte A.

Lees meer over de Endstra-moord in het boek De Liquidatie Dossiers.

Zie ook:

De vechtpartij op het Rembrandtplein 

De voortvluchtige verdachte