De politie gaat slimme brillen gebruiken

De politie werkt aan een slimme bril waarbij bijvoorbeeld hooligans of ordeverstoorders bij evenementen sneller kunnen worden opgespoord. Via een camera in de bril kan live worden meegekeken vanuit de commandokamer. Op die manier kunnen gefilmde mensen snel worden nagetrokken.

Het gaat om een proef in Oost-Nederland. Dat meldt het Algemeen Dagblad. De bril lijkt op Google Glass: de politieman kan ook communiceren met de commandokamer via tekstberichten of door te spreken.

Portofoon te opvallend

De politie hoopt via de bril sneller te kunnen werken. Een verdacht persoon of kenteken wordt nu doorgegeven via de portofoon, maar de politieagent kan nu onopvallend filmen. Berichten doorgeven via de portofoon valt bovendien op, terwijl via de bril onopvallend kan worden gecommuniceerd via tekstberichten.

De bril is afgelopen jaar getest bij het dancefeest Qclimax in de Gelredome in Arnhem, en bij de voetbalwedstrijden van Vitesse tegen Ajax en Feyenoord. In Nijmegen zijn agenten met de brillen de straat op geweest.

Andere toepassingen

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) zijn de eerste resultaten ‘veelbelovend’. Het CVV gaf opdracht voor de proef. ‘Met dit soort innovatieve technische middelen laat je de goedwillende massa met rust, maar filter je mensen die kwaad willen ertussenuit’, aldus landelijk projectleider Joeri Vig tegen het AD.

Hoewel de proef is gericht om ordeverstoorders snel uit het publiek te kunnen pikken, spreken de deelnemers aan de proef al over andere toepassingen. Criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke, die de proef begeleidde, denkt bijvoorbeeld dat de brillen ook kunnen worden gebruikt om politieoptredens te evalueren. Ook kan een plaats delict worden vastgelegd waarbij forensisch deskundigen kunnen meekijken zonder op de plaats aanwezig te zijn.