De rechter en de parenclub

Vandaag verschijnt bij Crimesite het boek Taal uit de zaal van advocaat Mark Teurlings. Het boek laat zien dat er in de rechtszaal regelmatig ook flink te lachen valt. Door taal bloopers, snedige antwoorden van verdachten of hilarische missers van advocaten. Teurlings heeft ze jarenlang verzameld.

 

 

 

Zo schrijft de advocaat over een rechter die tijdens een zitting nogal in verlegenheid werd gebracht door een verdachte.

Een rechter verkeert in de veronderstelling dat hij de verdachte eerder heeft gezien, maar kan hem niet plaatsen. ’Waar kan ik u anders eerder hebben gezien,’ vroeg de rechter. De man antwoordt met een glimlach: ‘Ik ben portier bij een parenclub meneer.’

Teurlings beschrijft ook hoe rechters in de loop der jaren door verdachten in de rechtszaal zijn genoemd. Gast, chef, majesteit, edellaakbare en eerwaarde zijn zo wat voorbeelden.

Grappig zijn ook de vele verbasteringen van spreekwoorden en gezegdes die in het boekje staan, zoals ‘er valt gewoon een ontlasting van mijn schouders’, ‘het duurde even voor ik het kwartje had gelegd’ en ‘we zitten in een dubieuze cirkel’.

Taal uit de zaal is hier en in de reguliere boekhandel verkrijgbaar.