OM eist 28 jaar cel voor Shurandy S.

De officieren van justitie hebben 28 jaar cel geëist tegen Shurandy S. (40) voor de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord. Een eis van 28 jaar is hoog.

Strafverzwarend

Voor uitvoeren van huurmoorden zijn in Nederland straffen van 14 jaar gegeven, maar ook vaak van 20 jaar. Justitie vindt dat er stafverzwarende omstandigheden zijn. Ze ziet de moord als een ‘aanslag’ op het rechtssysteem, en vindt dat S. extra moet worden gestraft omdat de huurmoord een reactie was op het bekend worden van de stap van Nabil B. om kroongetuige te worden. De nabestaanden van Reduan B. is ’onherstelbaar leed’ aangedaan. Bovendien moeten zij nu ook nog leven in een zwaar beveiligingsregime.

S. heeft zijn daad bekend maar zegt niet te hebben geweten dat het ging om de broer van een kroongetuige. Hij heeft zijn opdrachtgever niet genoemd. Justitie gaat ervan uit dat er 100.000 euro is betaald. Shurandy S. uit Hilversum ging naar het kantoor van het beletteringsbdrijf van Redouan B. in Amsterdam-Noord en deed zich voor als sollicitant voordat hij B. doodschoot.

Roes

S. heeft gesuggereerd dat er mogelijk meer opdrachten voor hem zouden zijn. Hij trof na de moord ook voorbereidingen, door de huur van een garagebox waarin de vluchtauto was bewaard te verlengen en cryptotelefoons in ontvangst te nemen.

S. heeft nog jong kinderen. Hij heeft geworsteld met een cocaïneprobleem en heeft verklaard dat hij voortdurend met drugs bezig was. De suggestie die hij heeft gegeven is dat hij handelde in een roes. Hij was vaak depressief. Hij dacht dat hij dood zou gaan. Een half jaar voor zijn daad was hij al benaderd voor een moord en hij had zich toen bereid verklaard. Daarna was hij bang en dacht dat hij niet meer terug zou kunnen.

Kalm

De officieren van justitie geloven niet dat hij in een roes te werk ging. Hij handelde kalm en in overleg, ging voor en na de moord gewoon naar zijn werk. Hij zegt dat hij pas hoorde wie hij had doodgeschoten toen hij thuis kwam.

Familie van Reduan B. uitte in een verklaring kritiek op de ‘trage’ manier waarop beveiliging werd geregeld. B. was op het moment van zijn dood in afwachting van beveiliging.

Spijt

Christian Flokstra, de advocaat van S., stond stil bij het leed dat de familie en nabestaanden is aangedaan. Hij vroeg niettemin om een mildere straf dan geëist: 15 jaar. Volgens hem mag het bij de beoordeling van een moord niet uitmaken of het slachtoffer, schuldig, onschuldig of familie van een kroongetuige is. S. verdient straf maar ook een perspectief, aldus Flokstra.

Aan het einde zei S. zich te realiseren dat het verdriet van de nabestaanden niet weg te nemen is. Hij zei ’spijt’ te hebben van zijn daad.

Hieronder tweets van journalisten die aanwezig waren in de rechtszaal:

Zie ook:

Doodgeschoten broer kroongetuige vroeg wel om beveiliging

Inhoudelijke behandeling rechtszaak broer kroongetuige van start

Schutter Redouan B. in 2017 benaderd