De rippartijen van de Juliet-bende (VIDEO)

De “Juliet-bende” had ergens in de jaren negentig een ernstige aanvaring met een groep rond Stanley Hillis waarbij Bredanaar John Jansen werd ontvoerd. Het liep met een sisser af, zo leren we uit de Panorama waarin een portret van deze groep criminelen.

PvdA-minister

John Jansen, Arie P., Remond P., Risto P., Jamal Azouagh en de Brit Perry P. cum suis vormden een bonte verzameling criminelen. Zo liepen er twee neefjes van een oud-PvdA-minister bij, verder ook nog een oud-Justitie-medewerker, en brachten er twee een bovengemiddelde militaire training mee.

Jansen zette een hasj-lijn uit Marokko op. Maar in de periode 1993-1994 hielden de West-Brabanders zich vooral bezig met rippen van partijen drugs en geld van andere criminele ondernemers. Ze gebruikten daarbij goed georganiseerd en doorslaggevend geweld. Zo was er een commando-achtige bestorming van een Zeeuws woonwagenkamp.

Uitgepraat

Er rees een conflict met Stanley Hillis nadat de Brabanders een partij hasj met vals geld zouden hebben betaald. John Jansen ging met een kap over zijn hoofd naar een afgesloten ruimte met bloed op de muren terwijl gewapende Brabanders zich naar de hoofdstad spoedden om verhaal te halen. Om de hoek bij ‘een winkelstraat’ werd de onenigheid uitgepraat, aldus Panorama.

Volgens het blad chanteerde de groep na een wilde vechtpartij de Bredase politie. Na het grootscheeps matten met agenten eisten Jansen en Risto P. met succes de vrijlating van een verdachte kompaan uit de inverzekeringstelling, omdat ze anders ‘de binnenstad zouden afbreken’. Ook zou de toenmalige Bredase burgervader Ed Nijpels op straat een ‘kopstoot’ zijn verkocht.

Kroongetuige

Dergelijke acties tergden natuurlijk het gezag. Maar met de strafrechtelijke vervolging van het clubje liep het niet goed af. Het cruciale verhaal van kroongetuige Perry P. veegde het gerechtshof in hoger beroep uiteindelijk van tafel nadat was geconstateerd dat een officier van justitie onder ede had gelogen.

Met sommige leden van de Juliet-bende liep het minder goed af. Azouagh is geliquideerd in Marokko. Ron Nyqvist pleegde zelfmoord in Amsterdam. Remond P. zit 16 jaar uit voor de moord op een Haagse vastgoedhandelaar.

John Jansen is echter crimineel in ruste. Hij stelt een lot in de Staatsloterij te hebben gewonnen. Zo is hij in de gelegenheid met Arie P. te werken in een stichting die straatkinderen opvangt en hen een vak probeert te leren. Een documentaire over zijn leven ging deze week in premiere.

De licht ontvlambare broertjes P. zouden in Duitsland in meer legaal vaarwater zijn beland.