De rovers wisten precies waarvoor ze kwamen

Op 25 februari 2005 om 10.00 stond bij pier B34 op Schiphol een vliegtuig van Tulip Air klaar om op te stijgen naar Antwerpen. Een groep mannen met automatische geweren komt aanrijden in een gestolen busje van KLM.

Busje

Ze weten precies waar ze naar op zoek zijn. Ze dwingen luchthavenwerkers de dozen af te geven en rijden met een normaal tempo naar de uitgang. Ze rijden achter een auto aan die onder de geopende slagboom doorrijdt. Vervolgens gaat het naar Hoofddorp waar ze van auto wisselen, in de haast laten ze wel ter waarde van ongeveer 40 miljoen euro aan diamanten in het Citroën-busje van KLM.

Pasjes

Omdat ze daders pasjes hadden en precies wisten wanneer de diamanten werden geladen ging de marechaussee ervan uit dat de daders hulp van binnen hebben gehad. In december 2005 arresteerde een arrestatieteam de toen 44-jarige August Wijnand B.. Een andere verdachte was Erik P.. Marlon Dalfour, op wie in 2009 een moordaanslag werd gepleegd maar overleefde, was indertijd ook één van de verdachten. Ook Errol H.,  R. T. H. en E. L. waren verdachte. In totaal waren zeven mensen opgepakt. De mannen bleven stug zwijgen en het bewijs kwam niet rond. Of de verdachtengroep van nu dezelfde is als in 2005 en 2006, wil de politie niet zeggen.

Kluisjes

Errol H. was een goede vriend van August B.. Ze zijn veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen, August B. onder meer voor een zeer grote kluisjeskraak. Dat was in januari 1998 in een Eindhovens filiaal van de ABN-Amrobank. Gedurende het weekeinde braken overvallers honderden particuliere kluisjes open en toen de bank op maandag werd geopend, sprongen ze uit de kluis namen de benen.

Lees een uitgebreide reconstructie.