De Russische maffia in Nederland

Russische criminele bendes in Europa persen rijke ondernemers af en laten zich onder andere in met drugs- en wapenhandel, huurmoorden en witwaspraktijken. In hoeverre zijn ze ook in Nederland actief?

In de papieren editie van Panorama deze week een uitgebreid artikel van Hieke Jans over de Russische maffia.

Vier netwerken

Jans onderscheidt 4 Russische criminele netwerken die sinds de jaren negentig in Nederland actief zijn (geweest). 1. Een Tsjetsjeense bende uit St. Petersburg. 2. De Podolskaya, een machtige criminele club, met Sergey Lalakin (foto), alias ‘De Ui’, als leider. 3. De Poesjkinskaya uit Moskou, die in Nederland Stolichnaya-wodka produceert voor Rusland. 4. De Tambovskaya, met Vladimir Barsukov, alias ‘De Nacht’, gouverneur van St. Petersburg aan het roer. Ook zouden er soms nog leden van een Georgische bende op duiken, die als relatief goedkope huurmoordenaars ingezet worden.

BMK

De Russen houden zich in Nederland onder andere bezig met afpersing, witwassen en fraude. Ook zorgen ze voor grote ladingen BMK, een grondstof voor de productie van xtc. De productie ervan is in Rusland toegestaan – de export naar het buitenland niet. Volgens geruchten zouden Chinese criminelen voor het transport naar Nederland zorgen.

Bierman

In het artikel staan ook enkele voorbeelden van Russen die in Nederland werden vermoord, zoals de Joods-Russische Vadim Rozenbaoum, alias De Bierman. De ondernemer verdient goed geld na de val va het communisme, maar vlucht naar Nederland als hij de tip krijgt dat de KGB het op hem heeft voorzien. Hij verdient hier veel geld met de export van Hollands bier naar Rusland.

Kapitale villa

In 1995 staat er ene Konstantin voor de deur van de kapitale villa van Rozenbaoum in het Brabantse Oirschot. Hij eist 1 miljoen dollar van de bierhandelaar, waarvan de helft in cash. Volgens Konstantin behoort het geld de KGB toe. Rozenbaoum weigert te betalen, met fatale gevolgen. De vader van Rozenbaoum wordt op straat in Moskou neergestoken. Enige tijd later wordt een directeur van een van Rozenbaoums Russische bedrijven doodgeschoten. Uiteindelijk laat ook Rozenbaoum zelf het leven: eind juli 1997 wordt hij doodgeschoten in bed gevonden.

De zaak wordt nooit opgelost.