De onderwereld-pr van Charles Zwolsman

Charles Zwolsman zal het als 55-jarige in de bajes niet gemakkelijk hebben gehad. Geldproblemen met de Staat – 22 miljoen is niet niks, zeker niet als je binnen zit, en er nog tijd bijkomt als je niet op tijd betaalt. En dan: het verleden kan je tot binnen de muren achtervolgen. In al die jaren in de handel heb je natuurlijk niet alleen maar vrienden gemaakt. Als je geen geld hebt loopt er niemand bij je. De Amsterdamse recherche had óók wat tegen Zwolsman: hij zou achter de liquidatie van witwasser Gerard van Berge zitten (7 september 1995 in Nieuwkoop), maar bewezen is dat niet. Het Parool schrijft kritisch.

Zwolsman heeft officier van justitie Jo Valente ooit toegevoegd na een arrestatie: ‘Al kost het me 100 miljoen gulden, ik zal je hoe dan ook kapotmaken.’ Deze Valente ging ervan lusten.

Aan het begin van de jaren negentig had Zwolsman nog wel de beschikking over middelen. In die tijd reed er een ploegje technologisch ontwikkelde freelancers door Amsterdam die aan “contra-activiteiten” deden. Voor geld te koop: een extra draadje aanleggen in een PTT-kast was geen probleem. Ook niet als die kast direct bij het huis van een teamleider van de recherche stond.

En zo kwam het dat telefoongesprekken tussen een teamleider en rechercheurs netjes op een bandje terechtkwamen. Mooi werk: kritiek op officier Valente, met als oneliner die bleef hangen: ‘hij speelt het niet fair, Willem’. 

Als zelfs de recherche vindt dat de officier het ‘niet fair’ speelt, nou dan weet je het wel. Dat stond ook heel prachtig en paginagroot in De Telegraaf. Onderwereld-pr van Zwolsman.

Ook: inbraak bij officier Valente thuis en floppies gestolen.

Die floppies lagen daarna in een bruine envelop op het tuinpad bij advocaat Doedens en de inhoud stond in de krant. Harde informatie over illegale inkijkjes en andere trucjes van de recherche.

Het Parool schrijft vandaag dat het niet netjes was van de media die deze informatie toen afdrukten. Samen met een rechtbankvoorzitter van toen vindt de krant het eigenlijk gewoon ‘rechtstaatondermijnend’.

Het illegaal gaatjes boren en illegaal opsporen was niet rechtsstaatondermijnend, vindt de krant kennelijk. Maar over die activiteiten schrijven in een krant (‘onder het motto dat nieuws nu eenmaal nieuws is’) was dat wel, volgens Het Parool.

Let wel: Dat schrijft de journalist die de Endstra-tapes van de achterbank integraal in boekvorm uit liet geven. Ook prima informatie, daar niet van. Nieuws is nieuws tenslotte.

Maar goed, al die onderwereld-pr heeft niet verhinderd dat Zwolsman levenloos achter de deur gevonden werd op een vrijdagmorgen in 2011.

In Het Parool worden nog tranen weggepinkt over officier van justitie Jo Valente, die ‘geknakt’ door die lelijke Zwolsman naar het ‘veel rustiger arrondissement Middelburg verdween’.

En passant krijgt Zwolsman nog aangewreven van Het Parool dat het Zwolsmans ‘groep’ was die Valente ergens op een weg in de polder van de Ronde Venen zou hebben geïntimideerd.

Meer dan een suggestie is het niet. Net als de suggestie dat Valente door Zwolsman ‘verdween naar het rustiger Middelburg’.

Het leest lekker weg maar de ‘onderwereld-pr’ van Zwolsman was feitelijk beter onderbouwd.

Zie de papieren Parool.