De seksuele obsessies van Mark Dixie

Mark Dixie. Het is de man die in Spanje een vrouw verkrachtte waarvoor Romano van der Dussen onterecht 12 jaar in de cel zat. Dixie heeft een grote reeks seksuele misdrijven gepleegd. En nadat hij een vrouw in Londen had vermoord, verbleef hij enkele maanden in Amsterdam. Een portret.

Door Timo van der Eng

Mark Philip Dixie (24 september 1970) groeide op in Londen, samen met zijn moeder, stiefvader en twee halfbroertjes. Op 16-jarige leeftijd werd hij voor het eerst veroordeeld, voor de beroving van een vrouw. Op zijn 37-ste had hij 18 veroordelingen op zijn naam staan. Een groot deel daarvan was seksueel gerelateerd: aanranding en exhibtionisme. Zo masturbeerde hij bij een telefooncel terwijl een vrouw stond te bellen.

Australië

Van 1993 tot 1999 woonde Dixie met zijn gezin in Australië, waar hij werkzaam was als kok. Hij werd het land uitgewezen, nadat hij naakt een jogster had benaderd.

Na een kort verblijf in Londen, vertrok Dixie, inmiddels gescheiden, naar Spanje. Daar verkrachtte hij in 2003 een vrouw, de zaak waarvoor Romano van der Dussen werd veroordeeld. Dixie bleef buiten het zichtsveld van de Spaanse politie, omdat hij na het misdrijf weer terugkeerde naar Londen en de politie zich volledig focuste op Van der Dussen. Weer terug in Engeland ging hij aan de slag als kok in verschillende pubs.

Sally Bowman

In september 2005 vermoordde Dixie, op de avond van zijn 35-ste verjaardag, Sally Anne Bowman (foto). Bowman liep alleen op straat in Zuid-Londen na een ruzie met haar vriendje. Op nog geen tien meter van haar huis werd het achttienjarige fotomodel door Dixie 7x in haar hals en buik gestoken en daarna verkracht. Vervolgens nam Dixie haar string, mobiele telefoon en handtas mee.

Amsterdam

Enkele weken na de moord op Bowman vertrok Dixie naar Amsterdam. In januari keerde hij weer terug naar Londen. Het is niet bekend onder welke naam Dixie in Amsterdam verbleef; hij gebruikte gedurende zijn leven verschillende namen, zoals Mark Down, Mark McDonald, Steven McDonald en Shane Turner. Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat Dixie, noch zijn aliassen, voorkomt in de politiesystemen van Amsterdam.

Bijna een jaar na de moord op Bowman werd Dixie gearresteerd. Hij werd aangehouden in de pub waar hij werkte en afgevoerd in zijn witte kokskleding. De arrestatie was eigenlijk stom toeval. Na het kijken van de voetbalwedstrijd Engeland – Trinidad, tijdens het WK 2006, raakte hij buiten de pub slaags met ene Joe Samuels. De dronken Dixie werd aangehouden en routinematig werd DNA van hem afgenomen. Dat leidde tot een match met het DNA dat was gevonden bij Sally Bowman.

Old Bailey

Het proces tegen Dixie vond plaats in The Old Bailey, de rechtbank in Londen. De kok probeerde zich te verdedigen door te stellen dat hij Bowman niet had vermoord, maar wel verkracht nadat hij haar dode lichaam op straat had gevonden. Hij was naar eigen zeggen onder invloed van een mix van cocaine, drank en andere stimulerende middelen.

Tijdens het proces meldde een Thaise vrouw, die in Australie woonde, zich bij de Engelse politie. Dixie had, in de periode dat hij Down Under verbleef, bij haar ingebroken en haar tijdens de inbraak neergestoken en verkracht. DNA dat de Australische politie had veiliggesteld bleek tijdens het proces te matchen met dat van Dixie.

Levenslang

In februari 2008 werd Mark Dixie veroordeeld tot levenslang met een minimum van 34 jaar.

Dixie heeft 3 zonen, bij 2 verschillende vrouwen. Zijn jongste zoon is nu 12 jaar. De ex-vrouwen en vriendinnen van Dixie beschrijven hem als opvliegend, onvoorspelbaar en een grootverbruiker van alcohol en drugs.

Moeder

De moeder van Sally Anne Bowman enige tijd geleden in de Daily Mail: ‘Ik heb sterk het gevoel dat als de Spaanse autoriteiten hun werk naar behoren hadden gedaan, Romano niet 12 jaar onterecht had vast gezeten. En mijn Sally Anne had dan nog geleefd.’

Meer over de zaak Romano van der Dussen:

Romano van der Dussen vrij gelaten (video)

Van der Dussen komt snel vrij 

Spanje heropent zaak Van der Dussen

De lakse houding van BuZa