De sms’jes van El Chapo aan zijn vrouw – en zijn maîtresse

Emma Coronel, de vrouw van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín “El Chapo” Guzmán, kijkt stoïcijns voor haar uit in de rechtszaal in New York als er allerlei getapte privé berichten tussen haar en haar man worden voorgelezen. ‘Kun je ondergoed en spul om mijn snor te verven sturen?’

Uit de berichten die tussen Coronel (foto) en de voormalig leider van het Sinaloa-kartel werden uitgewisseld, blijkt dat de vrouw van El Chapo goed op de hoogte was van de criminele bezigheden van haar man. Niet zo verwonderlijk, omdat Emma Coronel een dochter is van een van de hoogste luitenanten van Guzmán. Ze switchen in hun onderschepte conversaties moeiteloos tussen ditjes en datjes en duistere aangelegenheden.

AK-47

In een gesprek waarin El Chapo laat weten dat hij de enchilada’s van Emma zo mist (door haar kookkunsten is hij verliefd op haar geworden, zo vermeldt hij fijntjes), gaat het ook over de kinderen. Guzmán grapt dan:

‘Our Kiki is fearless. I’m going to give her an AK-47 so she can hang with me.’

Direct daarop vraagt Coronel of en hoe de mannen van het kartel een grote schietpartij met een rivaliserende drugsorganisatie hebben overleefd.

‘Oh love, that’s horrible’

Vlak nadat El Chapo op miraculeuze wijze in 2012 in Los Cabos was ontsnapt tijdens een politie-inval (hij zag het arrestatieteam bij de buren en sprong vervolgens aan de achterkant van zijn onderduikadres uit het raam) vraagt hij Emma om schoon ondergoed, scheerspullen, shirts en verf voor zijn snor op te sturen. Coronel sms’t over de vlucht van haar man: ‘Oh love, that’s horrible!’

Designer bril

Emma Coronel, met hippe bril in de rechtszaal, blijft ook emotieloos als er berichten tussen haar echtgenoot en Agustina Cabanillas Acosta, een van zijn maîtresses, worden voorgelezen. Ook Cabanillas was op de hoogte van de criminele activiteiten van El Chapo; sterker nog ze deed er zelf aan mee. ‘How are the sales going?’ vraagt Guzmán in 2012 aan Cabanillas. Die antwoordt: ‘Oh, like busy bees. Nonstop, my love.’

Cabanillas zou deals hebben gesloten met drugshandelaren in onder andere Belize en Ecuador.

Spyware

Eerder deze week werd bekend dat El Chapo gedurende de periode april 2011 tot januari 2012 werd getapt door de FBI. Naar nu bekend is geworden deed Guzmán zelf ook aan afluisteren. Hij had zijn ICT-er (die, zonder dat El Chapo het wist, voor de FBI was gaan werken) spyware laten installeren op de Blackberry’s van zijn vrouw en minnaressen. Volgens de ICT-er, Cristian Rodriguez, was El Chapo compleet geobsedeerd door de mogelijkheid om de vrouwen af te luisteren. Uit onderschepte berichten van Agustina Cabanillas aan vrienden blijkt overigens dat zij er 100% zeker van was dat zij door haar minnaar werd afgeluisterd. Ze vertelt vrienden dat ze de Blackberry’s die El Chapo haar heeft gegeven niet vertrouwt: ‘because the bastard can locate them’.

Microfoon

Rodriguez moest op een gegeven moment ook de mogelijkheid installeren om de microfoons van de Blackberry’s op afstand aan te zetten, zodat El Chapo kon horen waar zijn vrouw en maîtresses het over hadden als ze iemand op bezoek hadden. Volgens Rodriguez werd hij dagelijks gebeld door El Chapo met vragen over de software.

Emma Coronel is op Instagram actief. Vorig jaar postte ze foto’s en filmpjes van een extravagant kinderfeestje.

21 lijken

De arrestatie van El Chapo heeft er overigens niet toe geleid dat het kartel-geweld in Mexico minder is geworden. Deze week werden in de Noord-Mexicaanse deelstaat Tamaulipas nog 21 dode lichamen gevonden, waarvan een deel was verbrand. De lijken werden bij 7 uitgebrande auto’s gevonden. Volgens de autoriteiten werden de moorden door een drugskartel gepleegd.