Zaak tegen de staat om afgeluisterde advocaten

Advocatenkantoor Prakken d’Oliviera en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten willen de Nederlandse Staat voor de rechter vanwege het afluisteren van advocaten door de geheime dienst AIVD. Het kantoor en de vereniging spannen daarom een kort geding aan.

Dat meldt de Volkskrant donderdag. Het advocatenkantoor diende vorig jaar al een klacht in bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken omdat advocaten zouden worden getapt. Advocaten kunnen echter aanspraak maken op een wettelijk verschoningsrecht, waardoor ze niet zomaar afgeluisterd mogen worden. Alleen onder speciale voorwaarden mag dat recht geschonden worden.

AIVD tapt mogelijk door

Toezichthouder CTIVD deed eerder al onderzoek naar de zaak, en concludeerde dat het advocatenkantoor daadwerkelijk is afgeluisterd, in sommige gevallen ‘onbehoorlijk’. Dat zou al sinds 2003 gebeuren. In 2007 is het beleid aangescherpt, maar ook toen werden gesprekken ’ten onrechte’ opgenomen en uitgewerkt. Maar het is niet duidelijk of de AIVD inmiddels is opgehouden met afluisteren, en Plasterk wil dat niet zeggen. Advocaat Michiel Pestman zegt daarover:

Daarom kunnen wij niet anders dan de rechter vragen onmiddellijk te stoppen met ons af te luisteren. Het is in het belang van de rechtsstaat dat wij vertrouwelijk met onze cliënten kunnen spreken. Anders kunnen wij onmogelijk de overheid controleren. (…) De afwegingen binnen de dienst zijn geheim. En de enige waarborg voor een zorgvuldige afweging is toestemming van de minister die verantwoordelijk is voor de AIVD. De slager keurt zijn eigen vlees.

Vooraf toestemming van rechter

Het advocatenkantoor willen dat een onafhankelijke rechter vooraf bepaalt of een advocaat wel of niet getapt mag worden. Een systeem met nummerherkenning kan dan automatisch de band stopzetten als een advocaat belt. Plasterk heeft al laten weten dat hij het niet nodig vindt om een dergelijke toets in te voeren. Ook ziet hij ‘geen aanleiding’ om het systeem met nummerherkenning in te voeren.

De AIVD heeft veel interesse in het kantoor onder meer omdat het personen bijstaat die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Het gaat bijvoorbeeld om Samir A., leden van de Hofstadgroep en Oussama C., die wordt verdacht van ronselen. Ook verdedigt het kantoor dierenrechtenactivisten en Volkert van der G.