Trigger happy deskundigen over Deurne

Het is amper drie dagen na de overval op Goldies Juwelen in het plaatsje Deurne, maar allerlei ‘deskundigen’ en andere rare types roepen nu al het hardst om Willy en Marina Sanders toch vooral strafrechtelijk te vervolgen voor op zijn minst doodslag. Want wat als iedereen terugschiet die overvallen wordt? We kunnen toch niet toleren dat het hier het Wilde Westen wordt?

Voorbehoud

Ook het Openbaar Ministerie kreeg er direct flink van langs. Op een rustige en doordachte wijze gaf hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen zaterdagavond jl. aan dat 'er sprake lijkt van een gerechtvaardigde en juiste zelfverdediging'. Om deze reden zit het echtpaar dan ook niet opgesloten in een politiecel. De hoofdofficier sprak voorzichtig en met veel voorbehoud. Het onderzoek gaat de komende dagen verder, aldus Nieuwenhuizen, en pas op basis van dat onderzoek zal justitie beslissen of zij het echtpaar wel of niet gaat vervolgen.

Moordenaar?

Maar de nuance van zijn woorden haalde het niet bij de mediageilheid van de inmiddels glimmende deskundigen. Een zaak waarin doden vallen, moet altijd door de rechter worden bekeken, zei een rechtspsycholoog die in deze zaak geen enkel proces-verbaal had gelezen. Hierover mag het OM niet in haar eentje beslissen! En er zijn toch twee jonge mensen dood, zei een advocaat die deze jonge mensen nooit had gekend en de beelden van de overval nooit had gezien. Sommige slimmeriken vonden het zelfs echt een goed idee om voor de zaak van de juwelier te gaan demonstreren en heel hard te roepen: moordenaar!

Sig Sauer

Maar bij een juwelier is het niet de vraag of je wordt overvallen, maar wanneer of beter gezegd, wanneer weer. Er is werkelijk geen enkele juwelier die voor zijn plezier een overval meemaakt en het leuk vindt om terug te knallen. Beste deskundigen, wees dan eens eerlijk. Wie van jullie heeft ooit in de loop van een doorgeladen Sig Sauer handvuurwapen gekeken, een klap tegen zijn slaap gehad en gezien dat je geliefde in elkaar werd geramd? Dat dacht ik al. Geen van deze stoere deskundigen.

Bullebak

Hoe zouden zij eigenlijk reageren bij zo’n overval? Zouden zij wat doen als zij zien dat hun man of vrouw in elkaar wordt gerost? Ik denk dus van niet. Al die deskundigen die nu in de media zo hard roepen om dit echtpaar voor de rechter te slepen, zijn precies degenen die op het schoolplein vroeger niets deden wanneer een grote bullebak een kleintje te pakken nam.

Zelf beslissen

Het Openbaar Ministerie geeft tot nu toe de indruk dat zij zorgvuldig handelt. Als uit het onderzoek aantoonbaar blijkt dat sprake is van noodweer, dan hoeft deze zaak helemaal niet voor de rechter te worden gebracht. Volgens de wet mag het Openbaar Ministerie dat zelf beslissen, het inroepen van het strafrecht is dan volstrekt overbodig. Dit kan alleen anders zijn, wanneer het gerechtshof na een klacht van een nabestaande alsnog opdracht geeft om de zaak voor een rechter te brengen.

Terughoudend

Alles overziend getuigt het voorzichtige optreden van de hoofdofficier van justitie Nieuwenhuizen vooralsnog van gezond en juridisch verstand. Iedere deskundige die werkelijk geen enkel proces-verbaal van deze zaak heeft gelezen en dus helemaal niet weet wat zich precies in Deurne heeft afgespeeld, zou daarom ontzettend terughoudend moeten zijn om nu in de media van alles te moeten roepen. Dan maar een keertje niet in de krant of op televisie. De ‘deskundigen’ vergaten overigens een belangrijke vraag aan zichzelf te stellen: hoe moet het weekend zijn geweest voor Willy en Marina Sanders?

mr. Jillis Roelse is strafrechtadvocaat bij Roelse & Takens Advocaten