De val van de grootste Engelse drugsbaas

Het spel is uit voor de grootste drugsbaas in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. De 57-jarige Philip Baron geeft zich gewonnen en heeft deze week in de rechtbank in Liverpool gezegd dat hij schuldig is aan de invoer en internationale handel van tonnen kilo’s cocaïne en wiet. De uit Manchester komende Baron woonde in een groot landhuis in Dublin en leefde als een god in Frankrijk.

 

Deze week moest hij zich verantwoorden voor de rechtbank in Liverpool. Hij was de laatste van een grote criminele groep die zich bezighield met de internationale handel in coke en wiet. Ze zouden daar honderden miljoenen mee hebben verdiend, maar zeker 29 van zijn kameraden zijn al veroordeeld tot celstraffen van in totaal ruim 200 jaar.

Voor de drugshandel reisde Philip Baron de hele wereld over. Hij legde onder meer contacten in Colombia voor de invoer van cocaïne. Hij ontmoette daar hoofden van de drugskartels en organiseerde ladingen vol coke via Spanje naar het Verenigd Koninkrijk. De Britse politie heeft vier jaar lang onderzoek gedaan naar de groep van Baron en tijdens een afgeluisterd telefoongesprek gaf de grote drugsbaas het zelf al toe: ‘Het spel is uit. De politie heeft teveel bewijs tegen mij.’

Zijn organisatie heeft zich vijftien jaar lang bezig kunnen houden met de internationale drugshandel en het leven in rijkdom, maar daar is nu een einde aan gekomen. In juni volgt hoogstwaarschijnlijk de veroordeling van Philip Baron.