De verdwijning van Mieke Guliën

Eerder deze week in de kranten van Noord-Holland een stuk over de verdwijning van de zwangere Mieke Guliën (27) uit Muiden. De zaak dateert al uit 1989 en is nooit opgelost. Verslaggever Silvan Schoonhoven spoorde de ex van Mieke op.

Bedreigd

Hij heet Peter W. en hij heeft een flink strafblad: zware mishandeling, drugs en wapenbezit. Vlak na de verdwijning van Mieke legde hij – in de ogen van de familie Guliën – bedenkelijke verklaringen af. Mieke zou bedreigd worden en met medeneming van haar juwelen zijn vertrokken terwijl W. zelf in het buitenland zou zijn. Haar familie achtte dat onwaarschijnlijk; Mieke was dolblij dat ze in verwachting was en ze was gek op Peter. Zijn naam stond getatoeëerd op haar enkel en haar bovenarm. Met haar zus had ze bijna dagelijks contact.

Uitleg

Schoonhoven vond W., die inmiddels een andere voornaam heeft aangenomen, in Almere waar hij samenwoont met een Bulgaarse die een massagesalon runt. Samen met de 80-jarige tante van Mieke belt hij aan. ‘Ik heb Peter heel vaak brieven gestuurd om uitleg’, zegt tante Greetje Stolk. ‘Maar heb daar nooit iets op gehoord. Bang om hem te ontmoeten ben ik niet. Ik ben maar een oude vrouw, wat zal hij mij nou doen?’

Spraakwaterval

Aanvankelijk is W. boos dat de vrouw die hem in de media wel vaker heeft beschuldigd, nu onaangekondigd voor zijn neus staat. Eerder vermeed hij het op de zaak in te gaan, maar tegenover Stolk barst hij los in een vier uur durende spraakwaterval om uit te leggen dat Mieke voor hem een afgesloten hoofdstuk is. Peter benadrukt dat hij niets met de hele zaak te maken heeft. Hij wás er namelijk helemaal niet toen zijn vriendin verdween van hun woonboot, hij zat in het buitenland. Welk buitenland en wat hij daar deed, dat weigert hij te zeggen.

Afgesloten

W. is voor justitie geen verdachte. ‘Het onderzoek is vorig jaar afgesloten zonder dat nieuwe feiten naar boven zijn gekomen. Pas als daar sprake van is, kan de zaak eventueel worden heropend’, aldus het Openbaar Ministerie. Zo blijft de zaak van Mieke Guliën een mysterie.

Boek

De verdwijning van Mieke Guliën wordt uitgebreid beschreven in het boek Moord in Noord-Holland. Daarin ook aandacht voor onder andere de “barkrukmoord” van Dino Soerel, de moord in een afgeladen Hoorns café waarover niemand wilde getuigen, de passiemoord op Arthur Floris, en de liquidatie van Gijs van Dam junior. Wie er snel bij is, kan het boek met korting bestellen bij het Noord-Hollands Dagblad.