De vier schatkamers van het Openbaar Ministerie

De adressen van de opslagplaatsen van de dienst Domeinen waar het Openbaar Ministerie in beslag genomen goederen opslaat zijn volgens De Telegraaf geheim omdat er zoveel dure objecten staan: naast honderden fietsen veel luxe auto’s, motoren, jachten tot aan helikopters toe.

Fractie

Er zijn vier van dergelijke beslaghuizen in Nederland. Wat binnen te zien is is maar een fractie van de waarde waarop het Openbaar Ministerie beslag laat leggen. En dat is weer een fractie van wat er aan crimineel vermogen wordt verdiend. Het meeste sluizen de criminelen namelijk ongezien weg.

Showrooms

Ieder jaar komen alleen al in het Zuid-Hollandse besbaghuis (ergens tussen Rotterdam en Leiden) 70.000 nieuwe goederen binnen, waarvan ongeveer 7000 auto’s.

Ieder jaar neemt het Openbaar Ministerie een beetje meer in beslag. In 2011: ruim 44,5 miljoen. In 2017: 221 miljoen. Druppels op de gloeiende plaat. Alleen in drugshandel gaat er jaarlijks naar schatting vijf miljard euro om.

Via via

De strijd tegen drugscriminelen wordt moeilijker omdat de markt voor drugs flink groter wordt. Bovendien: ‘Voor criminelen is de landsgrens een hulpmiddel, voor justitie een vervelende barrière’, schrijft De Telegraaf.

De inhoud van de beslaghuizen wordt vaak uiteindelijk geveild. Zo komen de spullen via via soms weer bij dezelfde criminelen terecht. Op opbrengst krijgt de Staat die er dan weer criminaliteit mee kan bestrijden.