“De vriend” stuurde sms-jes voor “klusjes” (UPDATE)

De politie heeft op 3 november de 39-jarige Murat K. in zijn gevangeniscel in Nieuwegein aangehouden voor een liquidatie in Tilburg in 2006. Over deze liquidatie heeft de bedreigde getuige Hidir K. in het proces tegen de verdachten in de Endstra-zaak verklaard. Getuige K. zegt dat Murat K. en anderen deel uit maakten van een groep moordenaars.

Door @Wim van de Pol

K. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op Hakki Adnan Yesilkagit op vrijdag 23 juni 2006 in Tilburg. Het destijds 48-jarige slachtoffer werd doodgeschoten in zijn auto die hij net parkeerde in de Mahlerstraat in Tilburg.  De recherche kwam de verdachtedoor informatiewisseling met andere lopende onderzoeken op het spoor. Uit dat onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie ook de verdenking naar voren gekomen dat K. een handgranaat door de ramen van een tussenwoning aan de Voltastraat in Oosterhout zou hebben gegooid. Dat gebeurde op dinsdag 24 oktober 2006 omstreeks 03.00 uur. Op dat moment lagen meerdere gezinsleden in die woning te slapen, die allen ongedeerd bleven. Het projectiel veroorzaakte wel veel materiële schade in die woning.

Poging doodslag

Murat K. zit momenteel vast voor een poging tot doodslag. Hij is wel verdachte in de moord op Endstra maar is daarvoor niet gedagvaard in het huidige proces waar alleen Özgur C., Ali N. en Ziya G. terechtstaan. Hidir K. beschreef ook hoe de Alkmaarder Ali T. bij dit groepje behoorde. Volgens K. zouden allen, dus ook Murat K., geld hebben ontvangen voor de Endstra-moord, samen ongeveer 250.000 euro. Murat K. zat ten tijde van de Endstra-moord op 17 mei 2004 gedetineerd.

Zachte informatie

Over de vermeende betrokkenheid van Murat K. bij de moord in Tilburg had de politie al wel zachte informatie gehad maar de zaak is nooit opgelost. Er zijn een aantal verdachten gehoord. De Endstra-verdachte Ziya G. is ook verdachte in de Tilburgse moord geweest. G. verkeert in Turkije, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

Klusjes

Hidir K. vertelde woensdagmiddag aan de Amsterdamse rechtbank dat een groepje criminelen – onder wie Murat K. – ‘klusjes’ deed voor figuren die zich soms ophielden in een café in de Amsterdamse Van Woustraat. Hij suggereerde dat deze ‘klusjes’ eigenlijk zware geweldsmisdrijven waren. Er waren volgens hem binnen het groepje speciale telefoons in omloop. Een telefoon die binnen de groep bekend stond als “De vriend” verstuurde sms’jes.

Meerdere personen

Achter de naam “de vriend” zaten volgens Hidir K. ‘meerdere personen’ (onder meer ‘een buitenlandse Afrikaanse man’), maar hij zegt niet te weten wie dat waren. In ieder geval eenmaal reed Hidir K. met Murat K. na een oproep van “de vriend” richting het cafe in de Van Woustraat in De Pijp. Hij ontmoette daar in de buurt toen ook Özgur C.. Wat er besproken werd die dag weet K. niet, zegt hij.

Bang

Murat K. is herhaaldelijk met politie en justitie in contact geweest. De recherche wist mogelijk ook van de contacten met “de vriend”. Woensdag bleek op de zitting dat er telefoons van Murat K. in beslag zijn genomen. K. zei op de zitting dat ‘in de Turkse gemeenschap iedereen Murat K. kent en bang is voor hem’. Als ‘chef’ achter Murat zou Dino Soerel zitten, aldus Hidir K.. Hij zegt dat van Murat K. te hebben gehoord.

CIE

In de jaren na de moord op Endstra, zegt K., was de groep zich zeer bewust van de aandacht van de recherche, en dat ze vaak “een staart” achter zich hadden rijden. De nu bedreigde getuige Hidir K. zit sinds 2012 in een getuigenbeschermingsprogramma. Maar in de jaren dat de contacten met “de vriend” speelden, was hij – al sinds 2005 – informant van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE). De advocaten willen weten hoe vaak hij informatie doorspeelde aan de CIE en wat hij allemaal wist en vertelde over “klusjes” die de groep kennelijk uitvoerde.

Pruik

Woensdagmiddag toonde Hidir K. zich na een urenlang verhoor vermoeid en geïrriteerd over vragen van advocaat Nico Meijering. K. hield tegenover Meijering vol dat hij zich ‘nooit’ over zware criminaliteit in de media op de hoogte stelde (‘ik heb geen joetoep’), hetgeen Meijering maar moeilijk kon geloven. K. zat onzichtbaar voor het publiek met een pruik en een bril in een benauwde cabine in de rechtbank. De procesdeelnemers konden hem wel zien. Donderdag gaat het verhoor verder.

Eerdere berichten over de Endstra-zittingen:

‘Endstra-verdachten pleegden zes moorden’

Endstra-moord: de kleur van de Alfa Romeo

Verdachte praat over vingerafdruk noch haar

‘Info getuige Endstra-zaak achtergehouden’ (UPDATE)