Politie de Vries spoort Surinamers op

Arki Noh! Peter de Vries was op reis. Nu blijkt waarom. Hij was aan het opsporen in Suriname en Nederland. Vijf maanden maanden onderzoek heeft het gekost. Zondag hervat hij zijn uitzendingen. ‘Niet minder dan negen gezochte misdadigers’ die in Suriname zijn ontsnapt heeft hij in Nederland opgespeurd. Onder hen zijn zelfs drie moordenaars. Deze lieden woonden ongestoord, soms onder hun eigen naam in Nederland. Peter achtervolgt persoonlijk, naar verluidt, een moordenaar tot in de kinderboerderij van de Bijlmer. De Vries wil zondag pas de namen bekend maken, maar Crimesite zocht nu al uit wie de voortvluchtigen zijn…

Eén van die moordenaars is Arnold W., althans zo gaat het verhaal in kringen in Amsterdam-Zuidoost. Deze Arnold, alias Noltie, is veroordeeld voor een dubbele moord, maar ontsnapte uit Santo Boma (foto 1, achter De Vries).

De man woonde met vriendin en kinderen rustig in Amsterdam en hing naar verluidt doorgaans in café Het Pleintje in de Ganzehoef (foto 2). Als het waar is wat de reageerders op het forum van Mamjo die over de “arrestatie” van Nolty schrijven kan het heldhaftige en geestige televisie opleveren

Als we even verder lezen wordt deze Noltie ook MC Hammer genoemd omdat hij een in een onbewaakt moment iemand flink met een hamer zou hebben getikt. 

Verder is er een reageerder met de naam “waarschuwing” die waarschuwt voor het hebben van seksuele gemeenschap met deze W. Wie hem naar binnenlaat moet uitkijken want: ‘ER RUST EEN VLOEK OP DIE MAN ZIJN TOLLIE.’

 

Maar de zaak is serieus genoeg. Anderhalf jaar geleden ontstond er ophef nadat een Surinaamse politiecommissaris had bekendgemaakt dat er in Nederland minstens twintig ontsnapte moordenaars rondlopen. Tijdens een spoeddebat beloofde toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin dat het alles misverstand was.

Maar onderzoek van De Vries bewijst dat Hirsch Ballin Nederland met een kluitje in het riet heeft gestuurd. De misdadigers wordt ‘geen strobreed in de weg gelegd’.

De Vries brengt alle namen en gezichten vol in beeld. Bijvoorbeeld: John C.S. (foto 3), veroordeeld tot drie jaar. En Sigmund (Siegie) S. (foto 4), gezocht voor een gewapende roofoverval waarbij drie mensen werden neergeschoten.

Ze staan onder hun eigen naam ingeschreven in het bevolkingsregister. En de politie doet niks, zegt De Vries. Gelukkig is er Peter de Vries met zijn verborgen camera.

De Amsterdamse politie laat aan Crimesite weten dat er contact is geweest met De Vries over één persoon. ‘Maar de bijzonderheden over een privépersoon ga ik niet met je delen.’ De man in kwestie is in ieder geval niet aangehouden, zegt de woordvoerder.

Gaat Peter dat dan doen?

Zondag om 21.30 SBS. Promo video hier.