Weloverwogen moord op zwangere seksvriendin

Een 49-jarige man uit Enschede vermoordde zijn zwangere buitenechtelijke vriendin (40) om die relatie voor zijn vrouw verborgen te houden. De rechtbank Almelo heeft hem veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij wilde de zwangerschap stoppen. Een weloverwogen moord, aldus de rechters.

Moord

De moord ging gepaard met buitensporig geweld, aldus de rechtbank. Eerst probeerde de man zijn vriendin te wurgen en daarna sloeg hij haar meer dan 40 keer op het hoofd met een zwaar voorwerp. De rechtbank gaat uit van moord. Hij had een motief voor zijn daad en hij is de enige die de vrouw op 26 augustus 2017 nog in leven gezien heeft. De man ontkent. De officier van justitie eiste 18 jaar gevangenisstraf.

Zwanger

De Enschedeër is getrouwd en woonde met zijn gezin en twee kinderen samen. Hij hield er meerdere buitenechtelijke relaties op na waarbij hij voordeed als piloot en gescheiden vader. In de periode van de seksuele relatie met het slachtoffer, de salsa-lerares Sarah Kolenberg raakte deze zwanger en ze wilde het kind houden. Maar de zwangerschap was zeer tegen de zin van de verdachte. De twee zagen elkaar niet meer, kregen ruzie en wisselden vijandige berichten en appjes uit. De vrouw wilde de situatie met hem bespreken, hij wilde enkel dat ze de zwangerschap beëindigde.

Gevolgen voor jou

De vrouw zette de man steeds meer onder druk en wilde een gesprek over de zwangerschap forceren. Ook geloofde ze zijn pilotenverhaal niet meer. De man berichtte dat de vrouw haar dreigement om zijn familie in te lichten over de zwangerschap niet mocht uitvoeren. Een dag voor de moord smste ze:

graag contact met mij opnemen. Heb geen zin in gedoe maar als je geen contact met mij opneemt laat je me geen keuze. De gevolgen zijn voor jou.

Dan neemt de verdachte volgens de rechtbank een besluit.

Gespreksgeschiedenis

Diezelfde dag begaf hij zich naar straat waar de vrouw woonde. De rechtbank oordeelt dat hij daar heen ging om zich voor te bereiden. Een dag later, in de ochtend van 26 augustus 2017, ging hij daar opnieuw heen, om de vrouw te doden, denkt de rechtbank. Hij nam haar telefoon mee en wiste hun gespreksgeschiedenis van de telefoons.

Hierin ziet de rechtbank een planmatige en weloverwogen aanpak. Zo had hij zijn telefoons niet meegenomen mee om later niet aan de plaats delict gekoppeld te kunnen worden. Deze twee telefoons had hij praktisch altijd bij zich. De politie kon de gewiste gegevens van de telefoons gemakkelijk terughalen.

Niets gehoord

Zijn verklaring over het verloop van hun gesprek die ochtend over het verbreken van de relatie, de nonchalante reactie van de vrouw en dat er niet over de zwangerschap is gesproken, vindt de rechtbank volstrekt ongeloofwaardig. Dit omdat het niet is voor te stellen, door het felle karakter van de vrouw en de druk die zij in de voorgaande dagen op hem uitoefende om zijn verantwoordelijkheid te nemen voor het ongeboren kind en haar dreiging alles naar buiten te brengen.

Dat de buren niets gehoord hebben van een ruzie die eindigt in een geweldsexplosie duidt erop dat de man haar letterlijk snel – letterlijk – het zwijgen moet hebben opgelegd, vindt de rechtbank. Hij heeft het allemaal voorbereid, is de conclusie, ook een in scene gezette inbraak met inbraaksporen wijst daarop.

Forensische sporen

Het bijna geheel ontbreken van forensische sporen duidt ook op een zorgvuldige voorbereiding. Het is welhaast onmogelijk om zonder beschermende kleding zoveel geweld te gebruiken en de woning te doorzoeken, zonder ook maar één spoor achter te laten.

De man waste na de moord op zondag 27 augustus – met zijn gezin – zijn auto en maakte deze ook van binnen schoon. Toch zijn daar op diverse plekken bloedsporen gevonden, waaronder bloed van het slachtoffer op de bestuurdersstoel. De rechtbank vindt de verklaring van de man dat het bloed daar door seks is terecht gekomen ongeloofwaardig. De man zegt geen bloed of wondjes toen bij haar gezien te hebben. Daarnaast deelde vrouw haar liefdesleven zeer openhartig met haar vriendinnen en over seks in de auto had zij nooit iets gezegd. Ook heeft ze nooit gesproken over seks die ze volgens de man buiten gehad zouden hebben. Op basis van de (whatsapp)gesprekken met haar vriendinnen en door het risico van ontdekking van zijn buitenechtelijke relatie is de rechtbank er van overtuigd dat de seks alleen binnenshuis was.

Achteraf is gebleken dat het ongeboren kind niet van de verdachte was.

Het vonnis.

Zie ook:

‘Vermoorde vrouw was zwanger’

Verdachte moord Enschedese opgepakt