DEA-agenten: seksfeesten met drugsgeld

De Amerikaanse Drug Enforcement Adminstration (DEA) ligt onder vuur door interne stukken die in handen zijn gekomen van de USA Today. Uit die stukken blijkt dat de dienst medewerkers die ernstig over de schreef gaan in dienst houdt. Zelfs DEA-mensen die drugs verkochten of seksfeesten organiseerden met drugsgeld mochten blijven.

Drugskartels

De seksfeesten vonden plaats in Colombia waar drank en hoeren werden betaald van in beslaggenomen geld van drugskartels. In maart werd bekend dat de betrokken agenten schorsing kregen van enkele dagen tot tien dagen. Inmiddels is het ministerie van Justitie in de Verenigde Staten een onderzoek begonnen naar de DEA. Van de 50 medewerkers waarvan de interne Board of Professional Conduct (sinds 2010) vond dat hun arbeidscontract moest worden beeindigd werden er maar 13 ook werkelijk ontslagen.

14 dagen schorsing

Iemand die ‘drugs distribueerde’ kreeg een schorsing van 14 dagen aan de broek. Ook mensen die valsheid in geschrifte pleegden, dienstauto’s misbruikten, of dronken achter het stuur zaten konden in dienst blijven.

4,1 miljoen

Het is al meer voorgekomen dat de DEA kritiek krijgt over de aanpak van ontsporingen van haar 11.000 werknemers. Ook in het geval van een student die verdacht werd van een drugsfeit en vijf dagen zonder eten en drinken werd opgesloten, bleven betrokkenen onbestraft. Dat feit maakte het ministerie vn Justitie dit voorjaar bekend. Het ministerie betaalde 4,1 miljoen dollar aan de student.

200 gevallen

De DEA-directeur, Michele Leonhart, heeft eerder gezegd dat federale wetgeving haar niet in staat stelt om agenten te ontslaan als ze gen ernstige misdrijven hebben gepleegd. Leonhart is inmiddels teruggetreden. Het bureau Interne Zaken van de DEA krijgt jaarlijks 200 gevallen op haar bord van medewerkers die de fout in gaan.

Zie ook:

Budget van DEA voor het eerst lager