DEA: heroïnemarkt VS groeit als kool

Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) is het gebruik van heroïne in de Verenigde Staten groeiende. Heroïne is de minst gebruikte drug in dat land maar het aantal gebruikers stijgt het snelst.

Verdubbeld

Dat aantal is tussen 2007 en 2013 verdubbeld van 161.000 naar 289.000. Het aantal mensen dat door een overdosis om het leven kwam is tussen die jaren gestegen van 2.402 naar 8.260. Volgens een onderzoek onder ruim 1.000 opsporingsdiensten in de VS geeft een meerderheid aan de stijging in  heroïnegebruik als grootste bedreiging in de drugsproblematiek te zien.

Medicijnen

Tussen 2010 en 2014 steeg het aantal inbeslagnames van heroïne met 81%, naar 5.014 kilo in 2014. Volgens de DEA zijn er verschillende oorzaken van het aantal stijgende gebruikers. Uit onderzoek blijkt dat vier op de vijf heroïnegebruikers eerder verslaafd was aan medicijnen met opiaten, zoals bepaalde pijnstillers, die ook verkrijgbaar zijn in het illegale circuit.

Goedkoper

De heroïne die momenteel op de markt is heeft een grotere zuiverheid dan vroeger. Het is bovendien minder duur dan illegale medicijnen en gemakkelijker verkrijgbaar. De hogere zuiverheid maakt het volgen de DEA mogelijk de heroïne te roken en te snuiven, zodat mensen niet worden afgeschrikt door de noodzaak de drug in te spuiten. Gebruikers van heroïne in de Verenigde Staten zijn steeds jonger en het aantal groeit in alle ethnische groepen. Vorig jaar overleed acteur Philip Seymour Hoffman in New York aan een overdosis heroïne.

Lees meer over de Heroin Threat Assessment van de DEA.