DEA-infiltrant werkte in Nederland

De Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA heeft de burgerinfiltrant die in de zogenoemde Vista-zaak is ingezet ook in Nederland laten werken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag. De krant beschikt over documenten van de dienst, waaruit dat af te leiden valt. De burgerinfiltrant speelde een hoofdrol bij gecontroleerde doorvoer van een grote hoeveelheid drugs in Europa. Vervolgens werden er kopers gezocht.

 

Op de partij kwamen meerdere Nederlanders af.

 

Het was al bekend dat infiltrant ‘Mono’ een partij cocaïne van ruim een ton naar Polen had laten verschepen. Maar nu is duidelijk dat hij ook maandenlang vanuit Amsterdam heeft gewerkt.

Het Openbaar Ministerie had daarover niet verteld aan de rechtbank in de Vista-zaak, waar als hoofdverdachte een man uit IJmuiden terechtstaat.

De advocaten in het proces vermoeden dat de justitie door de DEA in Nederland te katen werken buiten haar boekje is gegaan en eisen inzage in de operatie. De Amerikanen zullen dat waarschijnlijk weigeren. De rechtbank in Haarlem moet over de gangvan zaken een oordeel geven.

Justitie claimt dat ze eind 2009 voor het eerst hoorde dat Mono voor de DEA werkte. Maar een artikel uit de Poolse krant Gazeta Wyborcza zet vraagtekens bij die verklaring. Nederland zou namelijk al op 11 februari 2009 een bemiddelende rol hebben gespeeld tussen de DEA en de Poolse geheime dienst ABW.

CDA, PvdA en SP eisen opheldering van justitieminister Opstelten. PvdA-Kamerlid Recourt: ‘Of de DEA neemt een loopje met ons, of wij nemen een loopje met onze eigen regels. Beide kunnen we niet hebben.’

Zie eerdere berichten:

IJmuidense coke-zaak van start 

Weer Colombiaan uitgeleverd naar NL (update) 

Laatste Vista-verdachte ingerekend