DEA klaagt broer president van Honduras aan voor cocaïnesmokkel

Een voormalig politicus en de broer van de president van Honduras is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor cocaïnesmokkel. Volgens de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft deze Antonio (Tony) Hernandez duizenden kilo’s aan cocaïne naar de Verenigde Staten gebracht.

Onschuldig

Hernandez werd vrijdag aangehouden in Miami, in de Amerikaanse staat Florida.

Volgens de Amerikaanse justitie zit Hernandez al sinds 2004 in de drugs. Voor deze handel zou Hernandez ook corrupte politie- en douanemensen hebben ingezet.

De Hondurese president Juan Orlando Hernandez reageerde met de mededeling dat niemand boven de wet staat maar dat ‘iedereen onschuldig is tot het tegendeel is bewezen.’ De president is vorig jaar herkozen. Hij is zelf ook mikpunt geweest van beschuldigingen dat hij banden zou onderhouden met de drugsmaffia.

Moordcijfers

Het Midden-Amerikaanse Honduras is de laatste jaren een overslagpunt voor cocaïnetransporten die vanuit Colombia richting de Verenigde Staten gaan. Volgens de DEA werkte Hernandez samen met verschillende buitenlandse criminele organisaties. Cocaïne komt veelal per vliegtuig of zeetransport naar Honduras vanuit Colombia. Het meeste gaat daarna over land door naar Guatemala. Hernandez zou zwaar bewapende politie-eenheden hebben laten inzetten om drugstransporten te beveiligen.

Eigen stempel

Volgens de DEA wordt er ook in Honduras cocaïne geproduceerd, van halffabrikaat (base). Tony Hernandez zat zelf ook in de coke, althans volgens de DEA, en beschikte over een eigen stempel die op de geperste blokken werd gezet: “TH”.

Honduras kent de hoogste moordcijfers in de wereld. De inkomensongelijkheid en armoede zijn er enorm. Jaarlijks proberen duizenden migranten op zoek naar werk via Guatemala en Mexico naar de VS te komen.

Hernandez wordt in Miami voor de rechter gebracht.