DEA opent tiplijn voor El Chapo

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft woensdag een tiplijn geopend waar mensen informatie kunnen geven over de verblijfplaats van de ontsnapte leider van het Sinaloa-kartel Joaquin “El Chapo” Guzman-Loera, die begin vorige maand ontsnapte uit een Mexicaanse cel.

5 miljoen

Guzman-Loera werd gezocht door de Amerikaanse justitie voor onder meer het grootschalige smokkelen van tonnen aan verschillende soorten drugs naar de Verenigde Staten. De DEA in San Diego heeft daarnaast een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor de tipgever die de beslissende informatie over El Chapo levert.

Gevaar

Volgens de DEA heeft Guzman-Loera ‘levens en gemeenschappen in de VS en Mexico vernietigd’ en vormt zijn ontsnapping een ‘gevaar voor de veiligheid’ van deze twee landen. Het telefoonnummer van de tiplijn is 001-844-692-4101 en het e-mailadres is CHAPOTIPS@USDOJ.GOV

Sinaloa

Guzman-Loera was in Mexico gearresteerd op 9 juni 1993 op grond van moord- en drugsverdenkingen. Hij werd veroordeeld twintig jaar cel. Op 19 januari 2001 wist hij te ontsnappen uit een maximum security gevangenis in Jalisco, Mexico. Daarna groeide hij uit tot de machtigste man van het Sinaloa-kartel en werd hij één van de meest gezochte mensen op aarde. Op 22 february 2014 werd hij opgepakt in een resort hotel in Mazatlan, Sinaloa, Mexico (een reconstructie) en op 11 juli 2015 ontsnapte hij middels een tunnel opnieuw uit een een maximaal beveiligde inrichting in Mexico.

Lees ook:

Zeven arrestaties voor ontsnapping El Chapo

Duizenden agenten zoeken naar El Chapo

Laatste beelden van El Chapo voor ontsnapping

Van het waskarretje naar de tunnel