Dealen in waarheid

Door Jillis Roelse.

In alle commotie over de vergoeding van 1.4 miljoen euro voor kroongetuige Peter la S. zou je bijna vergeten waarvan de beste man nu precies zelf wordt verdacht. Volgens de website van het openbaar ministerie wordt hij officieel verdacht van de moord op Kees Houtman, een poging tot uitlokking van (of medeplichtigheid aan) de moord op George van Dijk en tot slot een poging tot moord (of het treffen van voorbereidingshandelingen voor) op Thomas van der Bijl.

 

Wat ik dan niet begrijp, is dat tot nu toe niemand zich afvraagt wat die miljoenenvergoeding nu precies voor de nabestaanden kan betekenen. Want buiten de zittingszaal van de Bunker, begint iedere dag weer opnieuw de rauwe werkelijkheid voor de slachtoffers van Peter la S. Ouders die het meemaken dat hun kind is afgeschoten, een weduwe die haar man kwijt is, kinderen die opgroeien zonder vader.

Misschien zetten die nabestaanden alles op alles om maar overeind te blijven en werken zij zich na de liquidatie van hun geliefde ronduit het schompes om rond te komen. Maar van het belastinggeld dat zij trouw aan de Staat betalen, betaalt de Staat mede de vergoeding van de moordenaar van hun kind, man of vader. Die krijgt vrolijk een renteloze lening voor de duur van 25 jaar van € 600.000,-. Dus als de man 75 jaar oud is, mag hij het (misschien) eens terugbetalen. Daarnaast krijgt hij ook nog een schenking van € 800.000,- die in 10 jaar wordt uitgekeerd.

En als hier gedoe over is, weigert Peter la S. simpelweg nog iets te verklaren en dreigt hij voor de zoveelste keer “iets te onthullen” dat het proces zal opblazen of zoiets. Voor de uitkomst van het proces is hij zó belangrijk, who cares? Hij kan als kroongetuige doen en laten wat hij wil. Voor een vergoeding van 1.4 miljoen euro dealt hij gretig in waarheid.

Een dergelijke megavergoeding is een regelrechte vernedering van alle slachtoffers van Peter la S. Dat niemand van het openbaar ministerie zich dit realiseert, is buitengewoon zorgwekkend. Als ik officier van justitie was, zou ik niet weten hoe snel ik aan de slachtoffers van deze criminele kroongetuige iets van hun waardigheid zou willen teruggeven. Het zet anders het oprechte geloof van burgers in het openbaar ministerie en de rechters gevaarlijk op het spel.

mr. Jillis Roelse
Strafrechtadvocaat te Amsterdam