Dealer valse huurcontracten in Amsterdam voor de rechter

Een officier van justitie in Amsterdam heeft donderdag een gevangenisstraf van vijftien maanden (waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar) tegen een man via een website inschrijfadressen met valse huurcontracten te koop aanbood. Daarmee kunnen mensen zich in een gemeente inschrijven.

De Lier

Vervolgens is het dan mogelijk om met de inschrijving in de basisregistratie in aanmerking te komen voor allerlei voorzieningen. De verdachte is een 24-jarige man uit De Lier. Gemiddeld waren klanten 300 euro kwijt aan de verstrekker van de valse huurcontracten. In het dossier staan tien Amsterdamse gevallen waarbij de verdachte een vals huurcontract zou hebben verkocht.

Het onderzoek is gedaan door de Amsterdamse politie in samenwerking met de recherche van Rotterdam en Den Haag.

Energie

Volgens de officier van justitie maakte de man slachtoffers omdat rechtmatige bewoners van adressen soms veel rompslomp kregen om de gemeente of andere instellingen ervan te overtuigen dat zij niet met anderen op het adres woonden:

Iedere maand betaal je je huur, je energie. Het lukt om financieel rond te komen, mede dankzij de toeslagen waar je recht op hebt. En dan opeens: brieven van een ander, gedoe met de toeslagen, telefoontjes van de gemeente. Voordat dat weer rechtgetrokken is ben je zo een half jaar verder. Verspilde energie, irritatie en misschien nog wel het ergste: je zit in de verdachtenbank. Toon maar eens aan dat degene die zich heeft ingeschreven niet bij jou woont.

De rechter-commissaris in Den Haag heeft in juli 2018 een machtiging conservatoir beslag afgegeven voor een bedrag van bijna twee ton. Justitie komt nog met een ontnemingszaak. De verdachte is al eerder veroordeeld voor onder meer brandstichting, verduistering en oplichting.