‘Deel Nederlandse drugscriminelen stapt van xtc over naar meth’

De Nederlandse politie maakt zich ernstig zorgen over de toename van het aantal crystal methlabs in Nederland. In De Telegraaf wijzen recherchechefs op de opmars van methlabs en de aantrekkelijkheid van Nederland als productieplaats voor Mexicaanse drugskartels.

‘We hebben aanwijzingen dat Nederlandse drugshandelaren samenwerken met Mexicanen en deskundigheid inkopen om xtc-labs te vervangen door laboratoria waar crystal meth wordt geproduceerd’, zegt de baas van de landelijke recherche Andy Kraag.

‘Plaag’

Politiechef Max Daniel spreekt van een plaag. Hij denkt dat de Mexicaanse drugskartels afzetmarkten zoeken in Europa. Nederland zou vanwege de goede infrastructuur, productiefaciliteiten en het milde strafklimaat als aantrekkelijk worden gezien. In de labs zijn geregeld producenten uit Mexico aanwezig.

Lucratief

De productie van crystal meth is ook lucratief voor Nederlandse xtc-fabrikanten. Kraag: ‘We vermoeden dat een deel van de Nederlandse drugscriminelen van xtc wil overstappen naar meth. Omdat de winsten in het buitenland vaak het tienvoudige zijn en omdat het voor Nederlandse xtc-producenten eenvoudig te doen is. Zij beschikken al over de benodigde hardware, grondstoffen en distributienetwerken. Alleen de recepten van de Mexicanen ontbraken nog.’

Kantelpunt

In ons land worden de laatste jaren steeds vaker drugslabs opgerold waar crystal meth wordt geproduceerd. De eerste methlabs werden al in het najaar van 2017 gevonden in Nederland. 2018 was een kantelpunt in de productie. Nadat vorig jaar negen methlabs werden ontmanteld, heeft de politie in de eerste vijf maanden van 2020 zeven methlabs opgerold.

Drempt en Moerdijk

Begin mei werden in Achter-Drempt drie mannen uit Mexico, Colombia en de VS opgepakt na een inval in een groot drugslab. In een schuur werd voor zeker 10 miljoen euro aan crystal meth gevonden. Het ging om kilo’s fabricaten en halffabricaten.

In maart werden drie Mexicanen veroordeeld tot vier jaar cel voor het maken van crystal meth op een binnenvaartschip in de haven van Moerdijk. De kapitein van het drijvende drugslab kreeg drie jaar cel.