Deense Hells Angel vrij ondanks kroongetuige

De prominente Deense Hells Angel Brian Sandberg is in hoger beroep vrijgesproken voor twee pogingen op moord. Sandberg komt daardoor op vrije voeten, ondanks dat hij wel schuldig is bevonden voor een mishandeling. Deze straf heeft hij al uitgezeten in voorarrest. Voor de rechtbank kreeg Sandberg nog ruim 11 jaar gevangenisstraf.

Sandberg werd ervan verdacht betrokken te zijn bij een aanslag op twee mannen. Een van hen werd in een kiosk neergeschoten met zeven kogels. Het slachtoffer overleefde, maar zijn is been geamputeerd en de milt verwijderd.

De oud-Hells Angel is wel veroordeeld voor een aanval op twee mannen van buitenlandse afkomst, die lid zouden zijn van een andere motorclub. Een van hen wist te ontkomen, de andere is door meerdere leden van de Hells Angels geslagen met knuppels en andere voorwerpen.

In totaal stonden 16 personen die in meer of mindere mate zijn gelieerd aan de Hells Angels terecht. Een van de mannen die schoten heeft afgevuurd op de man in de kiosk heeft besloten om met justitie samen te werken. Zijn getuigenissen waren cruciaal in de zaak, maar de rechters van het Hof vonden het niet genoeg om Sandberg te veroordelen.

De andere leden werden wel veroordeeld voor onder meer pogingen tot moord, mishandeling en het bezit van wapens, waaronder een op afstand bedienbare bom die werd gevonden in een kelder.

Sandberg zat jaren lang aan de top van de Deense Hells Angels. In augustus maakte hij bekend terug te treden, naar eigen zeggen uit persoonlijke overwegingen.